Source: bing.comAssalamualaikum Sobat Mai!
Sobat Mai, apa khabar? Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda resipi sup ikan merah yang pasti akan memanjakan tekak anda. Sup ikan merah adalah hidangan yang popular di seluruh Malaysia. Ia juga mudah dan cepat disediakan. Jadi, jom kita lihat bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan sup ikan merah yang sedap ini.
Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan merah saiz sederhana (dibersihkan dan dipotong kecil-kecil)
- 2 ulas bawang putih (diketuk)
- 1 inci halia (diketuk)
- 2 biji cili kering (dihancurkan)
- 3 helai daun limau purut
- 1 batang serai (diketuk)
- 2 keping kulit kayu manis
- 1 biji buah pelaga
- 3 biji buah keras (diketuk)
- 1 liter air
- Garam secukup rasa
- Minyak masak secukupnya
- Daun ketumbar dan bawang goreng sebagai hiasan
Cara-cara:
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih, halia, cili kering, daun limau purut, serai, kulit kayu manis, pelaga dan buah keras sehingga wangi.
- Tambahkan air dan biarkan mendidih.
- Ketika air mendidih, masukkan ikan merah dan garam secukup rasa.
- Biarkan sup mendidih selama 15-20 minit atau sehingga ikan masak.
- Sedia untuk dihidangkan bersama daun ketumbar dan bawang goreng sebagai hiasan.
Kesimpulan:
Sup ikan merah yang sedap ini pastinya akan memuaskan selera anda. Ia adalah hidangan yang sangat mudah disediakan dan cocok untuk dihidangkan pada sebarang majlis atau acara keluarga. Jangan lupa untuk mencuba resipi ini dan kongsikan bersama orang tersayang anda.
Jumpa lagi di resipi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resipi Sup Ikan Merah"