Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sponge Cake Resepi

Sponge Cake ResepiSource: bing.com

Hello Sobat Mai!

Sponge cake merupakan sejenis kek yang sangat digemari oleh semua orang. Kek ini dikenali dengan kelembutan dan kelembutan teksturnya, serta rasanya yang manis dan lembut. Oleh itu, jika anda ingin membuat sponge cake yang sedap dan enak, inilah resepi yang tepat untuk anda.

Pertama sekali, anda perlu mengambil bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat sponge cake ini. Antara bahan-bahan yang diperlukan ialah:

  • 200 gram tepung gandum
  • 200 gram gula kastor
  • 6 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1/4 sudu teh garam
  • 100 gram mentega
  • 100 ml susu segar
  • Setelah anda mengambil semua bahan-bahan, anda boleh memulakan proses membuat kek ini. Langkah pertama yang perlu dilakukan ialah memanaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius. Kemudian anda boleh mengambil loyang kek dan memasang kertas minyak pada bahagian bawahnya.

    Kemudian, anda boleh mengambil telur dan memisahkan putih telur dan kuning telur. Kemudian, anda boleh memukul putih telur hingga kembang dan kaku. Setelah itu, anda boleh mengambil kacang mixer dan memukul kuning telur bersama-sama dengan gula kastor hingga ia menjadi kental dan berwarna kuning pucat.

    Kemudian, anda boleh menambahkan mentega dan esen vanilla ke dalam campuran kuning telur dan gula. Anda boleh terus memukul campuran ini hingga ia menjadi kental dan lembut. Setelah itu, anda boleh menambahkan susu segar ke dalam campuran ini dan terus memukul hingga semua bahan-bahan tercampur rata.

    Kemudian, anda boleh mengambil tepung gandum, baking powder dan garam dan mengisar semuanya bersama-sama. Setelah itu, anda boleh menambahkan campuran tepung ini ke dalam campuran telur secara perlahan-lahan. Anda boleh terus memukul campuran ini hingga ia menjadi kental dan lembut.

    Seterusnya, anda boleh mengambil putih telur yang telah dipukul kaku tadi dan memasukkannya ke dalam campuran telur secara perlahan-lahan. Anda boleh terus memukul campuran ini hingga ia menjadi kental dan lembut.

    Setelah itu, anda boleh menuangkan campuran ke dalam loyang kek yang telah disediakan tadi. Anda boleh memasukkan ke dalam oven dan memanggang selama 30 minit atau sehingga kek kembang dan berwarna keemasan. Setelah itu, anda boleh mengeluarkan kek dari oven dan membiarkannya sejuk pada suhu bilik sebelum disajikan.

    Kesimpulan

    Itulah resepi untuk membuat sponge cake yang enak dan lembut. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan menikmati kelezatan kek yang satu ini bersama keluarga dan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!

    Jangan lupa untuk berkunjung lagi ke resepi lain yang menarik. Jumpa lagi!

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Sponge Cake Resepi"