Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sambal Udang Petai Pedas Giler!

Sambal Udang Petai Pedas Giler!

Resepi Sambal Udang Petai Pedas Giler! - Memang Terangkat!

Bayangkan udang segar yang digaul dengan sambal pedas yang membara, ditambah pula dengan petai yang rangup dan beraroma. Itulah dia, Sambal Udang Petai Pedas Giler! yang bakal membangkitkan selera makan anda. Sekali cuba, pasti nak lagi!

Ramai yang mengeluh, "Alahai, nak masak Sambal Udang Petai Pedas Giler! ni macam susah je. Nak kena cari bahan yang betul, lepas tu nak kena timbang rasa pedas, masin, manis semua tu. Kadang-kadang udang terlebih masak, petai pulak lembik. Adoi, memang mencabar betul!" Belum lagi kalau nak cari petai yang elok, tak pahit, memang kena pandai pilih. Lepas tu, nak blend cili sampai betul-betul halus pun satu hal. Memang renyah, tapi kalau dapat rasa yang sempurna, memang berbaloi!

Dulu, saya pun sama macam anda. Asyik gagal je bila cuba buat Sambal Udang Petai Pedas Giler!. Ada yang terlebih masin, ada yang kurang pedas, ada yang petai keras kejung. Sampai satu tahap, saya dah give up. Tapi, saya ni jenis tak mudah mengalah. Saya mula belajar dari mak saya, tengok resepi-resepi kat internet, dan buat eksperimen sendiri kat dapur. Saya cuba pelbagai jenis cili, pelbagai cara masak, dan pelbagai nisbah bahan. Berbulan-bulan saya cuba, dan akhirnya, saya berjaya jumpa resepi Sambal Udang Petai Pedas Giler! yang betul-betul sempurna! Rasanya pedas, manis, masin, semua cukup. Udang pulak masak sempurna, lembut dan juicy. Petai pulak rangup dan segar. Memang setiap suapan tu nikmat yang tak terhingga! Sejak tu, Sambal Udang Petai Pedas Giler! buatan saya jadi kegemaran keluarga dan kawan-kawan. Setiap kali ada majlis, mesti ada yang request saya masak Sambal Udang Petai Pedas Giler! ni. Seronok sangat bila dapat tengok orang makan dengan berselera sekali.

Bahan-Bahan Sambal Udang Petai Pedas Giler!

Bahan-Bahan Sambal Udang Petai Pedas Giler!

Inilah rahsia disebalik Sambal Udang Petai Pedas Giler! yang membangkitkan selera:

      1. 500g udang segar (saiz sederhana) - Udang segar menjamin rasa manis dan tekstur yang kenyal.
      2. 2 papan petai (dikupas dan dibelah dua) - Petai memberikan aroma unik dan rasa yang pahit-pahit manis yang istimewa.
      3. 15-20 tangkai cili kering (direbus) - Cili kering memberikan warna merah menyala dan rasa pedas yang menyengat.
      4. 5 ulas bawang merah - Bawang merah menambahkan rasa manis dan aroma yang menyelerakan.
      5. 3 ulas bawang putih - Bawang putih memberikan rasa yang kuat dan umami.
      6. 1 inci belacan - Belacan memberikan rasa umami dan aroma yang unik.
      7. 1 inci halia - Halia menambahkan rasa hangat dan membantu menghilangkan bau hanyir udang.
      8. 1 sudu besar pes asam jawa - Pes asam jawa memberikan rasa masam yang seimbang.
      9. 1 sudu besar gula merah - Gula merah memberikan rasa manis dan warna yang cantik.
      10. Garam secukup rasa - Garam menyeimbangkan rasa dan menaikkan rasa semua bahan.
      11. Minyak masak secukupnya - Minyak masak digunakan untuk menumis bahan-bahan.

Cara Memasak Sambal Udang Petai Pedas Giler!

Cara Memasak Sambal Udang Petai Pedas Giler!

      1. Bersihkan udang dan buang kulitnya (tinggalkan ekor). Lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
      2. Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, belacan, dan halia sehingga halus.
      3. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak.
      4. Masukkan pes asam jawa dan gula merah. Masak sehingga gula merah larut dan sambal menjadi pekat.
      5. Masukkan udang dan petai. Gaul rata dan masak sehingga udang bertukar warna menjadi merah jambu. Jangan masak terlalu lama agar udang tidak keras.
      6. Perasakan dengan garam secukup rasa. Gaul rata dan masak sebentar sehingga sebati.
      7. Angkat dan hidangkan Sambal Udang Petai Pedas Giler! panas-panas dengan nasi putih.

Tips Penyajian Sambal Udang Petai Pedas Giler!

Tips Penyajian Sambal Udang Petai Pedas Giler!

      1. Hidangkan dengan nasi putih panas dan ulam-ulaman seperti timun dan salad.
      2. Pasangkan dengan air sirap limau ais untuk menghilangkan rasa pedas.
      3. Untuk variasi, boleh tambahkan sotong atau kupang ke dalam sambal.
      4. Jika suka lebih pedas, boleh tambahkan cili padi ke dalam bahan kisar.
      5. Simpan dalam bekas kedap udara dan panaskan semula sebelum dihidangkan. Rasa Sambal Udang Petai Pedas Giler! akan lebih sedap selepas diperam.

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Sambal Udang Petai Pedas Giler!"