Resepi Laksa Utara Che Nom – Kuah Meletop!

```html
Terbayang-bayang kuah laksa yang pekat, berlemak, masam, dan pedas? Aroma daun kesum yang membangkitkan selera? Inilah dia, Resepi Laksa Utara Che Nom – Kuah Meletop! yang pasti membuatkan anda ketagih. Mari kita cuba resepi turun temurun ini dan rasai sendiri keenakannya!
Mencari resepi Laksa Utara yang benar-benar autentik memang mencabar. Selalunya, rasa kuahnya tak cukup pekat, ikannya kurang terasa, atau bahan-bahannya sukar didapati. Nak cari daun kesum pun bukan senang, kadang-kadang terpaksa pergi ke pasar tani baru jumpa. Belum lagi bab nak timbang rasa, silap haribulan, kuah jadi terlalu masam atau terlalu pedas. Tapi jangan risau, dengan Resepi Laksa Utara Che Nom – Kuah Meletop! ini, semua masalah itu dapat diatasi!
Saya sendiri dah cuba macam-macam resepi Laksa Utara sebelum ini. Ada yang sedap, tapi tak sama macam yang mak saya buat dulu. Ada yang mudah, tapi rasanya kurang umph! Sehinggalah saya terjumpa dengan Resepi Laksa Utara Che Nom – Kuah Meletop!. Pertama kali cuba, terus teringat arwah mak. Rasanya sangat autentik, kuahnya pekat likat, ikannya terasa segar, dan aroma daun kesumnya memang membangkitkan selera. Paling penting, resepi ini sangat mudah untuk diikuti, walaupun untuk orang yang baru belajar memasak. Saya ikut betul-betul sukatan bahan yang diberikan, dan hasilnya memang memuaskan hati. Kuahnya tak terlalu masam, tak terlalu pedas, just nice! Anak-anak dan suami pun puji melambung. Katanya, lagi sedap dari yang beli di kedai. Sekarang, Resepi Laksa Utara Che Nom – Kuah Meletop! ini dah jadi resepi wajib saya setiap kali teringin nak makan laksa. Saya dah tak perlu risau lagi pasal rasa yang tak cukup, atau bahan yang susah nak cari. Semua dah ada dalam resepi ini! Yang bestnya, resepi ini boleh diubah suai mengikut selera masing-masing. Kalau nak lebih pedas, boleh tambah cili api. Kalau nak lebih masam, boleh tambah asam keping. Memang fleksibel! Saya sangat mengesyorkan anda untuk mencuba Resepi Laksa Utara Che Nom – Kuah Meletop! ini. Dijamin tak menyesal!
Bahan-Bahan Resepi Laksa Utara Che Nom – Kuah Meletop!
Berikut adalah senarai bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan Resepi Laksa Utara Che Nom – Kuah Meletop!:
- 500g laksa kering: Pilih laksa yang berkualiti untuk tekstur yang kenyal.
- 1kg ikan sardin/kembung: Ikan segar memberikan rasa yang lebih sedap.
- 1 liter air: Digunakan untuk merebus ikan.
- 20 tangkai cili kering: Jumlah boleh diubah mengikut tahap kepedasan yang diinginkan.
- 10 ulas bawang merah: Memberikan aroma yang harum.
- 5 ulas bawang putih: Juga memberikan aroma yang harum.
- 2 inci belacan bakar: Memberikan rasa umami yang unik.
- 1 inci lengkuas: Memberikan aroma yang segar.
- 1 inci kunyit hidup: Memberikan warna kuning yang cantik dan rasa yang unik.
- 1 genggam daun kesum: Wajib ada untuk aroma laksa utara yang autentik.
- 1 kuntum bunga kantan: Menambah aroma yang segar dan unik.
- Asam keping secukupnya: Untuk rasa masam yang menyegarkan.
- Garam secukupnya: Untuk perasa.
- Gula secukupnya: Untuk mengimbangkan rasa.
- Telur rebus: Sebagai pelengkap.
- Timun: Dipotong julienne sebagai pelengkap.
- Bawang merah: Dihiris sebagai pelengkap.
- Cili padi: Dihiris sebagai pelengkap (pilihan).
- Daun salad: Sebagai pelengkap (pilihan).
Langkah-Langkah Memasak Resepi Laksa Utara Che Nom – Kuah Meletop!:
- Rebus ikan sardin/kembung sehingga masak. Asingkan isi ikan dan tulang.
- Kisar isi ikan bersama sedikit air rebusan ikan sehingga halus. Ketepikan.
- Rebus tulang ikan dengan baki air rebusan ikan sehingga mendidih. Tapis air rebusan tulang ikan dan ketepikan.
- Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, belacan bakar, lengkuas, dan kunyit hidup sehingga halus.
- Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Tumis sehingga layu.
- Masukkan air rebusan tulang ikan dan isi ikan yang telah dikisar. Kacau rata.
- Masukkan asam keping, garam, dan gula secukupnya. Masak sehingga kuah mendidih dan pekat.
- Rasa dan tambah garam/gula/asam keping jika perlu.
- Celur laksa kering sehingga lembut. Toskan.
- Hidangkan laksa bersama kuah laksa. Taburkan telur rebus, timun, bawang merah, cili padi, dan daun salad.
Tips Penyajian Resepi Laksa Utara Che Nom – Kuah Meletop!:
- Hidangkan laksa panas-panas untuk rasa yang lebih sedap.
- Boleh tambah limau kasturi untuk rasa masam yang lebih segar.
- Padankan dengan air batu campur atau air sirap limau untuk hidangan yang lebih menyegarkan.
- Untuk variasi, boleh tambah udang atau kerang dalam kuah laksa.
- Simpan baki kuah laksa dalam peti sejuk. Boleh dipanaskan semula sebelum dihidangkan.
```
Post a Comment for "Resepi Laksa Utara Che Nom – Kuah Meletop!"