Sotong Masak Sambal Pedas Meletup

Bayangkan sotong segar yang kenyal, disaluti sambal pedas yang membara, aromanya menusuk hidung membangkitkan selera. Itulah dia, Sotong Masak Sambal Pedas Meletup! Bersedia untuk merasai ledakan rasa yang takkan anda lupakan?
Ramai yang mengeluh, nak masak Sotong Masak Sambal Pedas Meletup ni bukan senang. Kadang-kadang, sambal tak cukup 'kick', sotong liat macam getah, atau bahan-bahan pula susah nak cari. Lepas tu, nak dapatkan keseimbangan rasa manis, masam, dan pedas yang betul-betul 'meletup' tu, memang mencabar betul!
Saya pun dulu macam tu juga. Bertahun-tahun cuba macam-macam resepi Sotong Masak Sambal Pedas Meletup dari internet, majalah, dan juga arwah nenek. Ada yang sedap, tapi tak cukup 'umph'. Ada yang pedas sangat sampai tak rasa sotongnya. Akhirnya, selepas berpuluh-puluh kali percubaan (dan beberapa kali terpaksa minum air sejuk bergelen-gelen!), saya berjaya mencipta resepi Sotong Masak Sambal Pedas Meletup yang saya rasa sempurna. Rahsianya terletak pada keseimbangan rempah dan penggunaan bahan-bahan segar. Saya gunakan cili padi kampung yang memang terkenal dengan kepedasannya, belacan bakar yang aromanya memukau, dan juga sedikit air asam jawa untuk memberikan rasa masam yang menyegarkan. Sotong pula, saya pastikan segar dan tak dimasak terlalu lama supaya kekal kenyal. Masa pertama kali saya masak Sotong Masak Sambal Pedas Meletup dengan resepi ini, suami saya terus tambah nasi dua kali! Anak-anak pun berebut nak makan. Sejak hari tu, resepi ni jadi kegemaran keluarga dan selalu saya masak bila ada majlis atau bila teringin nak makan sesuatu yang pedas dan membuka selera.
Bahan-Bahan Sotong Masak Sambal Pedas Meletup
Untuk menghasilkan Sotong Masak Sambal Pedas Meletup yang lazat, pastikan anda menggunakan bahan-bahan yang berkualiti:
- 500g sotong segar: Pilih sotong yang segar, bersih, dan tidak berbau.
- 10-15 biji cili padi (ikut tahap kepedasan): Cili padi memberikan rasa pedas yang membara.
- 5 biji cili merah: Cili merah menambah warna dan sedikit rasa manis pada sambal.
- 1 biji bawang besar: Bawang besar memberikan aroma dan rasa manis pada sambal.
- 3 ulas bawang putih: Bawang putih menambah rasa yang lebih mendalam pada sambal.
- 1 inci belacan bakar: Belacan bakar memberikan aroma yang unik dan rasa umami pada sambal.
- 1 inci halia: Halia membantu menghilangkan bau hanyir sotong dan menambah rasa yang segar.
- 1 sudu besar air asam jawa: Air asam jawa memberikan rasa masam yang menyegarkan.
- 1 sudu besar gula: Gula mengimbangi rasa pedas dan masam.
- Garam secukup rasa: Garam untuk perasa.
- Minyak masak secukupnya: Untuk menumis.
Cara Memasak Sotong Masak Sambal Pedas Meletup: Langkah Demi Langkah
- Bersihkan sotong dan potong mengikut saiz yang anda suka. Lumurkan dengan sedikit garam dan jus limau nipis.
- Kisar cili padi, cili merah, bawang besar, bawang putih, belacan bakar, dan halia sehingga halus.
- Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak. Pastikan anda sentiasa mengacau supaya sambal tidak hangit.
- Masukkan air asam jawa, gula, dan garam. Kacau rata dan masak sehingga sambal pekat.
- Masukkan sotong dan masak sehingga sotong berubah warna dan masak. Jangan masak terlalu lama kerana sotong akan menjadi liat.
- Rasa dan tambahkan garam atau gula jika perlu.
- Angkat dan hidangkan Sotong Masak Sambal Pedas Meletup panas-panas.
Tips Penyajian dan Variasi Sotong Masak Sambal Pedas Meletup
- Hidangkan Sotong Masak Sambal Pedas Meletup bersama nasi putih panas dan ulam-ulaman.
- Boleh juga dihidangkan dengan nasi lemak atau nasi dagang.
- Jika anda tidak suka terlalu pedas, kurangkan jumlah cili padi.
- Untuk variasi rasa, anda boleh menambahkan petai atau kentang kecil ke dalam sambal.
- Jika tiada belacan bakar, boleh gunakan belacan biasa tetapi bakar terlebih dahulu.
- Pastikan sotong tidak dimasak terlalu lama untuk mengelakkan ia menjadi liat.
Post a Comment for "Sotong Masak Sambal Pedas Meletup"