Telur Rebus Sambal Pedas & Sedap – Resepi Ringkas

Bayangkan telur rebus yang lembut, disiram sambal pedas yang membara. Aroma udang kering dan bawang merah yang menyengat. Ah, sungguh menggoda! Itulah dia, Telur Rebus Sambal Pedas & Sedap – Resepi Ringkas yang akan mengubah hidangan ringkas anda menjadi sesuatu yang istimewa.
Ramai yang mengeluh, susah betul nak buat sambal yang betul-betul ‘kick’! Kadang-kadang terlebih masin, kadang-kadang kurang pedas. Nak cari udang kering yang segar pun bukan senang. Belum lagi bawang yang mahal. Akhirnya, hidangan Telur Rebus Sambal Pedas & Sedap – Resepi Ringkas yang sepatutnya mudah, jadi rumit dan membazir. Tapi jangan risau, saya ada penyelesaiannya!
Dah lama saya mencuba pelbagai resepi Telur Rebus Sambal Pedas & Sedap – Resepi Ringkas, dari yang complicated sampai yang simple. Mula-mula memang frust, rasa tak sama macam yang mak buat. Ada yang terlalu manis, ada yang pedas menyengat sampai berair mata. Tapi saya tak putus asa. Selepas berkali-kali mencuba dan mengubah suai, akhirnya saya jumpa resepi yang betul-betul sempurna. Resepi ni memang ringkas, bahan-bahan pun mudah didapati. Tapi rasanya, memang tak boleh bawak bincang! Pedasnya cukup, manisnya ada, masinnya pun ngam. Yang paling penting, sambal ni tahan lama. Boleh simpan dalam peti sejuk, dan bila-bila masa teringin nak makan Telur Rebus Sambal Pedas & Sedap – Resepi Ringkas, tinggal cedok je. Kadang-kadang, saya tambah petai dalam sambal ni. Pergh, lagi bertambah sedap! Suami saya pun suka sangat. Katanya, sambal ni boleh buat dia makan bertambah-tambah nasi. Anak-anak pun sama, walaupun diorang tak berapa suka pedas, tapi diorang tetap makan sebab rasa sambal ni ada manis-manis sikit. Resepi Telur Rebus Sambal Pedas & Sedap – Resepi Ringkas ni memang penyelamat di kala kesuntukan masa. Cepat, mudah, dan yang paling penting, sedap!
Bahan-Bahan Telur Rebus Sambal Pedas & Sedap – Resepi Ringkas
- 6 biji telur – Rebus dan kupas kulitnya. Telur adalah sumber protein yang baik dan asas utama hidangan ini.
- 10 tangkai cili kering – Direndam dalam air panas sehingga lembut. Cili kering memberikan rasa pedas dan warna merah yang menarik pada sambal.
- 5 ulas bawang merah – Memberikan aroma dan rasa manis pada sambal.
- 3 ulas bawang putih – Menambah rasa umami dan aroma yang kuat pada sambal.
- 1 inci belacan – Memperkayakan rasa sambal dengan aroma laut yang khas.
- 1/2 inci asam jawa – Campurkan dengan sedikit air untuk mendapatkan air asam. Air asam memberikan rasa masam yang seimbang pada sambal.
- 1 sudu besar gula – Menyeimbangkan rasa pedas dan masam pada sambal.
- Garam secukup rasa – Untuk perasa.
- Minyak masak – Untuk menumis.
Cara Membuat Telur Rebus Sambal Pedas & Sedap – Resepi Ringkas
- Rebus telur sehingga masak. Kupas kulit dan ketepikan. Pastikan telur tidak terlalu masak agar kuning telurnya tidak kering.
- Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, dan belacan sehingga menjadi pes. Pastikan semua bahan dikisar halus.
- Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumis pes cili sehingga naik bau dan pecah minyak. Kacau sentiasa agar tidak hangus.
- Masukkan air asam jawa, gula, dan garam. Kacau rata dan masak sehingga sambal pekat.
- Masukkan telur rebus ke dalam sambal. Kacau perlahan-lahan sehingga telur bersalut dengan sambal.
- Angkat dan hidangkan Telur Rebus Sambal Pedas & Sedap – Resepi Ringkas bersama nasi panas.
Tips Penyajian Telur Rebus Sambal Pedas & Sedap – Resepi Ringkas
- Hidangkan dengan nasi putih panas dan ulam-ulaman seperti timun dan kobis.
- Taburkan hirisan bawang besar atau daun sup di atasnya untuk menambahkan aroma dan rasa.
- Tambahkan petai yang dibelah dua ke dalam sambal semasa menumis untuk variasi rasa yang lebih unik.
- Sajikan dengan teh o ais limau untuk mengurangkan rasa pedas.
- Telur Rebus Sambal Pedas & Sedap – Resepi Ringkas ini juga sedap dimakan bersama roti atau lempeng.
Post a Comment for "Telur Rebus Sambal Pedas & Sedap – Resepi Ringkas"