Resepi Lengkap: Nasi Ayam Penyet Dengan Sambal dan Sup

shares


Resepi nasi ayam penyet dengan sambal dan sup

Jump to :

Resipi Ayam Penyet

Bahan Ayam Penyet :

  • 1 ekor ayam dipotong 4 bahagian
  • 2 kiub ayam

Bahan Perapan Ayam Penyet :

  • ½ sudu makan jintan manis,
  • ½ sudu makan jintan putih,
  • ½ sudu makan serbuk lada putih,
  • ½ cawan tepung beras,
  • 1 cm halia,
  • 1 sudu makan serbuk kari daging,
  • 1 sudu makan serbuk kunyit,
  • 1 biji telur
  • 3 ulas bawang putih,
  • 3 sudu makan ketumbar biji,
  • Garam,
  • Sedikit air,
  • Sedikit minyak

Bahan Sampingan :

  • Tempe
  • Tauhu
  • Terung panjang

Cara Menyediakan Nasi Ayam Penyet :

  1. Cuci ayam bersih-bersih.
  2. Rebus ayam dalam air yang secukupnya untuk masak nasi dan dibuat sup.
  3. Masukkan kiub ayam, rebus hingga ayam empuk.
  4. Angkat ayam dan sejatkan, ketepikan.
  5. Dalam kuali, goreng tanpa minyak (sangai) jintan manis, jintan putih dan biji ketumbar dengan api yang perlahan hingga naik harum.
  6. Masukkan bahan sangai, serbuk kari, serbuk kunyit, serbuk lada putih, halia, bawang putih, garam ke dalam mesin pengisar.
  7. Tambahkan sedikit air dan kisar hingga halus.
  8. Lumurkan bahan kisar pada ayam  yang sudah direbus tadi.
  9. Perap selama 2 hingga 3 jam (lagi lama lagi sedap).
  10. Lebihan bahan kisar akan digunakan untuk menyalut tempe, tauhu dan terung, diperap dalam bekas berasingan sebelum digoreng.
  11. Baki bahan perapan, dicampur dengan sedikit air,tepung beras, telur dan garam ikut rasa.
  12. Celup ayam yang diperap ke dalam adunan tepung beras, dan goreng terendam hingga warna kuning keemasan. Goreng sebentar je kerana ayam sudah masak, angkat dan toskan.
  13. Baki adunan tepung celup ayam tadi, anda renjis-renjiskan dalam minyak yang panas dan goreng untuk mendapat keriuk-keriuk yang rangup.
Proses menggoreng boleh dilakukan setelah nasi, sambal penyet selesai disediakan.
Goreng tempe dahulu, diikuti oleh tauhu dan terung. Akhir sekali barulah goreng ayam menggunakan baki minyak gorengan tempe, tauhu dan terung tadi. Goreng ayam apabila masakan hendak disajikan untuk mendapat ayam goreng yang panas-panas.
Jump to :

Resipi nasi ayam penyet sedap

Resipi Nasi Ayam

Bahan Nasi :

  • 4 cawan beras
  • 4 biji buah pelaga
  • 3 ulas bawang putih - hiris nipis
  • 2 helai daun pandan - disimpul
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • ½ cawan air rebusan ayam
  • Sedikit marjerin/butter
  • Garam secukup rasa

Cara Menyediakan Nasi Ayam :

  1. Bersihkan beras lalu toskan.
  2. Cairkan marjerin dalam periuk nasi, tumis bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, bawang putih dan daun pandan hingga wangi.
  3. Masukkan beras dan goreng selama 3 - 5 minit.
  4. Masukkan air rebusan ayam dan garam.
  5. Kacau rata dan masak nasi seperti biasa hingga nasi masak sempurna. 
  6. Gemburkan nasi, tabur sedikit bawang goreng dan keep warm.
Jump to :

Resipi sup ayam penyet sedap

Resepi Sup Ayam

Bahan Sup Ayam :

  • Air rebusan ayam
  • 1 sup bunjut
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 inci halia - dihiris nipis
  • Daun sup dan daun bawang - dihiris
  • Bawang goreng

Cara Memasak Sup Ayam :

  1. Panaskan semula baki air rebusan ayam.
  2. Tambah sup bunjut, serai dan halia. Masak hingga mendidih.
  3. Perasakan dengan garam. Taburkan daun sup dan daun bawang. Tutup api.
  4. Bila hendak dihidangkan, taburkan sedikit bawang goreng.
Jump to :
Resipi sambal nasi ayam penyet sedap

Resepi Sambal Penyet

Bahan Sambal Penyet :

  • 10 biji cili padi - dipatah 2
  • 10 biji cili merah - dipatah 2 atau 3
  • 4 biji bawang besar - belah 4
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji buah tomato - belah 4
  • 5 cm belacan bakar
  • 2 sudu makan ikan bilis
  • 1 keping gula melaka (anggaran 3 sudu makan)
  • sedikit minyak
  • Limau nipis

Cara Menyediakan Sambal Penyet :

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Dengan minyak yang sama, goreng cili api, cili merah,bawang besar, bawang putih dan tomato hingga layu. Angkat dan ketepikan.
  3. Apabila bahan gorengan sudah agak sejuk, masukkan ke dalam mesin pengisar, begitu juga ikan bilis goreng dan belacan. Masukkan sedikit minyak masak untuk menggantikan air ke dalam mesin pengisar. Kisar hingga halus.
  4. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali dan tumis hingga harum dan pecah minyak. 
  5. Masukkan gula melaka dan garam. Kacau rata.
  6. Tutup api. Apabila hendak dihidangkan,perahkan jus limau nipis.

Related Posts