Skip to content
Resepi Patin Tempoyak yang sedap
By GSJ
Bahan Patin Tempoyak:
- 1 ekor ikan Patin saiz biasa
- 10 - 15 biji cili padi (ikut pedas)
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1 senduk tempoyak
air
- 4 batang daun kesum
- garam secukup rasa
Cara Memasak Patin Tempoyak Sedap:
- Bersihkan ikan Patin, kemudian rendamkan dengan perahan limau sekejap dan toskan.
- Tumbuk atau kisar cili padi dan kunyit hidup.
- Masukkan bahan-bahan tumbuk dan tempoyak dalam periuk.
- Masukkan air agak-agak tenggelam ikan nanti, biarkan mendidih.
- Bila dah mendidih, masukkan ikan patin dan daun kesum.
- Biarkan seketika hingga ikan masak.
- Masukkan garam secukup rasa sambil sekali kala kacau perlahan.
- Tutup api bila ikan sudah masak.
- Siap dinikmati bersama nasi putih
Post a Comment for "Resepi Patin Tempoyak yang sedap "