Resepi Patin Tempoyak yang sedap

Bahan Patin Tempoyak:
- 1 ekor ikan Patin saiz biasa
- 10 - 15 biji cili padi (ikut pedas)
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1 senduk tempoyak air
- 4 batang daun kesum
- garam secukup rasa
Cara Memasak Patin Tempoyak Sedap:
- Bersihkan ikan Patin, kemudian rendamkan dengan perahan limau sekejap dan toskan.
- Tumbuk atau kisar cili padi dan kunyit hidup.
- Masukkan bahan-bahan tumbuk dan tempoyak dalam periuk.
- Masukkan air agak-agak tenggelam ikan nanti, biarkan mendidih.
- Bila dah mendidih, masukkan ikan patin dan daun kesum.
- Biarkan seketika hingga ikan masak.
- Masukkan garam secukup rasa sambil sekali kala kacau perlahan.
- Tutup api bila ikan sudah masak.
- Siap dinikmati bersama nasi putih
Resepi Mudah dan Sedap
- Resepi Ikan Terubuk Masin Masak Lemak Cili Api Bahan Ikan Terubuk Masin Masak Lemak Cili Api : 1 ekor ikan terubuk masin - bersihkan sisiknya dan rendam untuk kurangkan rasa masinnya. 2 keping asam gelugor (boleh ganti dengan buah nenas) 1 kotak kecil santan pekat 1 cawan air 1 helai daun ...
- Resepi Asam Pedas Ikan Pari Simple tapi Sedap Bahan Asam Pedas Ikan Pari : ikan pari bawang merah bawang putih cili kering ikut pedas kunyit sikit belacan air asam jawa tomato daun kesum bunga kantan kiub ikan bilis garam jika perlu air secukupnya Cara Memasak Asam Pedas Ika ...
- Resepi Masak Tempoyak Ikan Kembung SedapResepi Tempoyak Ikan KembungBahan Tempoyak Ikan Kembung:6 ekor ikan kembung2 cawan tempoyak4 - 5 cawan air - ikut kepekatan yang dikehendakiSecekak daun kesumGaramBahan Tumbuk1 biji cili merah - untuk bagi kuah nampak merahSegenggam cili api merah - ...
- Resep Mudah Kari Ikan Termenung/Kembung untuk Menu Makan SehatKari ikan merupakan salah satu masakan yang popular di kalangan masyarakat di Malaysia. Kari ikan termenung atau ikan kembung adalah pilihan yang sangat baik untuk dijadikan hidangan harian anda. Berikut adalah resipi ringkas untuk memasak kari ikan ...
Post a Comment for "Resepi Patin Tempoyak yang sedap "