Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Patin Tempoyak yang sedap

jenis ikan air tawar

Bahan Patin Tempoyak: 


  • 1 ekor ikan Patin saiz biasa
  • 10 - 15 biji cili padi (ikut pedas)
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1 senduk tempoyak air
  • 4 batang daun kesum
  • garam secukup rasa 


Cara Memasak Patin Tempoyak Sedap:


  1. Bersihkan ikan Patin, kemudian rendamkan dengan perahan limau sekejap dan toskan.
  2. Tumbuk atau kisar cili padi dan kunyit hidup.
  3. Masukkan bahan-bahan tumbuk dan tempoyak dalam periuk.
  4. Masukkan air agak-agak tenggelam ikan nanti, biarkan mendidih.
  5. Bila dah mendidih, masukkan ikan patin dan daun kesum.
  6. Biarkan seketika hingga ikan masak.
  7. Masukkan garam secukup rasa sambil sekali kala kacau perlahan.
  8. Tutup api bila ikan sudah masak.
  9. Siap dinikmati bersama nasi putih

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Patin Tempoyak yang sedap "