Skip to content
Resepi Ikan Terubuk Masin Masak Lemak Cili Api
By GSJ
Bahan Ikan Terubuk Masin Masak Lemak Cili Api :
- 1 ekor ikan terubuk masin - bersihkan sisiknya dan rendam untuk kurangkan rasa masinnya.
- 2 keping asam gelugor (boleh ganti dengan buah nenas)
- 1 kotak kecil santan pekat
- 1 cawan air
- 1 helai daun kunyit hiris halus
- 2 batang serai - dititik
- Garam
- Serbuk perasa
Bahan Tumbuk Lumat :
- 25 biji cili api
- 2 inci kunyit
- 1 inci lengkuas
Cara Memasak Ikan Terubuk Masin Masak Lemak Cili Api :
- Masukkan bahan tumbuk dan serai dalam periuk.
- Masukkan sedikit air. Masak atas api hingga airnya kering.
- Masukkan santan, 1 cawan air, ikan terubuk, daun kunyit dan asam gelugor.
- Masak guna api perlahan hingga mendidih, sering dikacau supaya tidak pecah lemak.
- Rasa masinnya dahulu kerana ikan terubuk ni dah masin. Jika kurang masinnya, baru masukkan garam dan serbuk perasa, kacau sebati.
- Tutup api dan hidangkan.
Post a Comment for "Resepi Ikan Terubuk Masin Masak Lemak Cili Api"