Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Keladi Masak Asam Rebus Sedap

Keladi Masak Asam Rebus


Bahan Keladi Masak Asam Rebus :


  • 3 tangkai batang keladi bersama isinya
  • segenggam ikan bilis - diblend
  • 3 ulas cili merah - diblend
  • cili kering / cili merah  ikut pedas - diblend
  • 2 biji bawang merah - diblend
  • sedikit belacan - diblend
  • 1 batang serai - di titik
  • 2 tangkai daun kesum
  • 3 keping asam keping
  • garam secukup rasa 
  • air secukupnya 


Cara Memasak Keladi Masak Asam Rebus :


  1. Siang keladi dengan cara buang kulit dibatang keladi dan potong-potong
  2. Cuci bersih dan masukkan dalam periuk
  3. Letak air agak2 keladi tenggelam
  4. Masukkan juga asam keping dalam 2 keping
  5. Rebus keladi hingga empuk
  6. Toskan airnya dan ketepikan
  7. Rebus air baru agak2 melepasi kandungan keladi di dalam periuk 
  8. Masukkan bahan kisar, asam keping, daun kesum dan garam secukup rasa, masak hingga mendidih
  9. Akhir sekali masukkan keladi yang sudah di rebus tadi

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Keladi Masak Asam Rebus Sedap "