Skip to content
Resepi Keladi Masak Asam Rebus Sedap
By GSJ
Bahan Keladi Masak Asam Rebus :
- 3 tangkai batang keladi bersama isinya
- segenggam ikan bilis - diblend
- 3 ulas cili merah - diblend
- cili kering / cili merah ikut pedas - diblend
- 2 biji bawang merah - diblend
- sedikit belacan - diblend
- 1 batang serai - di titik
- 2 tangkai daun kesum
- 3 keping asam keping
- garam secukup rasa
- air secukupnya
Cara Memasak Keladi Masak Asam Rebus :
- Siang keladi dengan cara buang kulit dibatang keladi dan potong-potong
- Cuci bersih dan masukkan dalam periuk
- Letak air agak2 keladi tenggelam
- Masukkan juga asam keping dalam 2 keping
- Rebus keladi hingga empuk
- Toskan airnya dan ketepikan
- Rebus air baru agak2 melepasi kandungan keladi di dalam periuk
- Masukkan bahan kisar, asam keping, daun kesum dan garam secukup rasa, masak hingga mendidih
- Akhir sekali masukkan keladi yang sudah di rebus tadi
Post a Comment for "Resepi Keladi Masak Asam Rebus Sedap "