Resepi Kek Butter Che Nom
Bahan-bahan
- 250g mentega
- 200g gula kastor
- 4 biji telur
- 300g tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 150ml susu segar
Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius.
2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan lembut.
3. Masukkan telur satu per satu sambil dikacau rata.
4. Ayakkan tepung gandum dan baking powder ke dalam adunan telur sambil dikacau rata.
5. Masukkan susu segar dan kacau sehingga adunan menjadi pekat.
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah dialas dengan kertas minyak.
7. Bakar dalam oven selama 40 minit atau sehingga kek masak sepenuhnya.
Che Nom untuk Hiasan
- 100g gula kastor
- 50ml air
- Pewarna makanan secukupnya
Cara-cara
1. Campurkan gula kastor dan air dalam kuali kecil.
2. Panaskan kuali dengan api kecil dan kacau sehingga gula larut.
3. Tambahkan pewarna makanan secukupnya dan kacau rata.
4. Biarkan sejuk sebelum digunakan untuk hiasan kek.
Cara Hiasan Kek Butter Che Nom
1. Setelah kek sejuk, hias dengan che nom dengan menggunakan senduk atau sudu kecil.
2. Hias mengikut kreativiti sendiri.
3. Siap untuk dihidangkan!
Kemungkinan Variasi
1. Tambahkan serbuk koko ke dalam adunan untuk membuat kek coklat butter che nom.
2. Hias dengan buah-buahan segar seperti strawberi atau kiwi.
Catatan
- Pastikan mentega dan telur berada pada suhu bilik sebelum memulakan proses memasak.
- Jangan terlalu banyak mengacau adunan apabila sudah masukkan tepung gandum supaya kek tidak keras.
Kesimpulan
Kek Butter Che Nom adalah kek yang sangat popular di Malaysia dan sesuai untuk dihidangkan pada majlis atau dijadikan hadiah untuk rakan-rakan. Dengan resepi ini, kita boleh membuat kek yang lembut dan sedap dengan hiasan che nom yang cantik dan menarik. Jangan takut untuk mencuba dan kreatif dengan hiasan kek anda sendiri!
Post a Comment for "Resepi Kek Butter Che Nom"