Resepi Nasi Telur Terengganu
Masakan Tradisional Terengganu
Hello Sobat Mai, kali ini kita akan membuat masakan tradisional Terengganu yang sangat terkenal, yaitu nasi telur Terengganu. Masakan ini terkenal dengan rasa yang lezat dan sangat cocok untuk dimakan bersama keluarga. Berikut adalah resepnya:
Bahan-bahan:
- 2 cawan nasi
- 2 biji telur ayam
- 1/2 cawan udang kering
- 1/2 cawan ikan bilis
- 2 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Minyak untuk menumis
Cara Memasak:
Pertama-tama, basuh udang kering dan ikan bilis dengan air hingga bersih. Kemudian, toskan dan tumbuk kasar.
Kemudian, panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang merah, bawang putih, dan halia hingga harum. Masukkan udang kering dan ikan bilis yang telah ditumbuk tadi. Tumis hingga garing.
Setelah itu, pecahkan telur ke dalam kuali dan kacau hingga masak. Masukkan nasi dan garam secukup rasa. Kacau rata hingga nasi menjadi agak kering dan berwarna kecoklatan.
Terakhir, tambahkan sedikit gula secukup rasa dan kacau rata. Angkat dan hidangkan bersama sambal belacan, ulam-ulaman, atau lauk lainnya.
Kesimpulan
Itulah resep nasi telur Terengganu yang sangat lezat dan mudah untuk dibuat. Cocok untuk dimakan bersama keluarga atau teman-teman. Selamat mencoba!
Jumpa lagi di resep lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Nasi Telur Terengganu"