Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Tauhu Jepun

Resepi Tauhu JepunSource: bing.com

Salam Sobat Mai!

Apa khabar semua? Hari ini saya nak kongsikan resepi yang memang sedap dan pastinya mudah untuk disediakan iaitu resepi tauhu Jepun. Tauhu Jepun ni memang popular sekarang ni sebab ia sangat sesuai untuk dijadikan hidangan untuk berbuka puasa ataupun makan malam bersama keluarga. So, jom kita tengok resepi selengkapnya.

Bahan-bahan:

  • 1 kotak tauhu Jepun
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu kecil gula
  • 2 sudu besar minyak masak
  • Air secukupnya
  • Garam dan serbuk perasa secukupnya
  • Daun bawang untuk hiasan

Cara-cara:

1. Pertama-tama, rendam tauhu Jepun dalam air suam selama 5 minit. Kemudian, toskan airnya dan potong tauhu kepada bentuk kotak-kotak kecil.

2. Hiris bawang besar, bawang putih dan halia. Gaulkan ketiga-tiga bahan ini bersama-sama.

3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang telah dihiris tadi hingga naik bau.

4. Masukkan sos tiram, gula, garam dan serbuk perasa ke dalam kuali. Kacau sebati.

5. Masukkan tauhu yang telah dipotong tadi ke dalam kuali dan kacau rata dengan kuali. Tuangkan air secukupnya dan biarkan tauhu masak selama 5 minit.

6. Hias dengan daun bawang yang telah dihiris.

7. Tauhu Jepun siap untuk dihidangkan!

Kesimpulan

Resepi tauhu Jepun ni memang mudah untuk disediakan dan pastinya sedap untuk dimakan bersama keluarga. Cuba la buat resepi ni di rumah dan jangan lupa share dengan kawan-kawan juga ya. Selamat mencuba!

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Tauhu Jepun"