Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Udang Masak Lemak

Resepi Udang Masak LemakSource: bing.com

Bahan-bahan:

- 500gm udang bersihkan dan belah sedikit pada bahagian belakang

- 1 paket kecil santan

- 1 biji bawang besar (dihiris)

- 3 ulas bawang putih (diketuk)

- 2 batang serai (diketuk)

- 3 helai daun limau purut

- 1 inci halia (dihiris)

- 1/2 sudu teh jintan manis

- 1/2 sudu teh ketumbar

- 1/2 sudu teh kunyit

- Garam secukup rasa

- Air secukupnya

Cara-cara:

Hello Sobat Mai! Kali ini kita akan belajar cara membuat resepi udang masak lemak yang sedap dan mudah. Pertama, panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih, serai, daun limau purut dan halia sehingga wangi.

Kemudian, masukkan jintan manis, ketumbar dan kunyit. Kacau rata sehingga rempah benar-benar masak.

Setelah itu, masukkan udang dan garam secukup rasa. Kacau sehingga udang bertukar warna.

Selepas itu, masukkan santan dan biarkan ia mendidih dalam kuali. Kacau-kacau supaya santan tidak pecah.

Apabila udang sudah masak, tutupkan kuali dan biarkan ia mendidih selama beberapa minit sehingga santan menjadi pekat.

Sedia untuk dihidangkan dengan nasi panas.

Tip:

Untuk membuat resepi udang masak lemak yang lebih sedap, gunakan udang yang besar dan segar. Anda juga boleh menambahkan sayur-sayuran seperti bendi atau kacang panjang untuk menambahkan rasa dan nutrisi.

Kesimpulan:

Itulah resepi udang masak lemak yang sedap dan mudah untuk dibuat di rumah. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini dan berkongsi dengan keluarga dan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Udang Masak Lemak"