Resepi Blueberry Jam Muffin
Bahan-bahan:
- 200 gram tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh baking soda
- 1/4 sudu teh garam
- 50 gram mentega, lembutkan
- 120 gram gula kastor
- 2 biji telur
- 1/2 cawan susu
- 1/2 cawan blueberry jam
Hello Sobat Mai! Siapa yang suka makan muffin? Hari ini saya akan memperkenalkan resepi muffin yang sedap dan mudah untuk dibuat iaitu resepi Blueberry Jam Muffin.
Cara-cara:
- Perapkan blueberry jam di dalam peti sejuk selama 30 minit.
- Campurkan tepung gandum, baking powder, baking soda dan garam dalam sebuah mangkuk.
- Pukul mentega dan gula kastor hingga sebati.
- Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati.
- Tambahkan campuran tepung gandum sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
- Tambahkan susu dan kacau rata.
- Tuangkan adunan muffin ke dalam acuan muffin yang telah dialasi kertas muffin.
- Letakkan 1 sudu teh blueberry jam di atas setiap muffin.
- Tambahkan lagi adunan muffin sehingga penuh.
- Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 darjah Celsius selama 20-25 minit atau sehingga masak.
Sekarang muffin Blueberry Jam anda sudah siap dihidangkan. Sangat mudah dan cepat untuk dibuat. Anda boleh menikmati muffin ini bersama-sama dengan secawan teh panas atau kopi. Anda juga boleh menghidangkan muffin ini sebagai snek di waktu petang bersama-sama dengan keluarga dan rakan-rakan.
Kesimpulan:
Resepi Blueberry Jam Muffin adalah resepi yang sangat mudah untuk diikuti dan bahan-bahannya juga mudah didapati di pasaran. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah pada bila-bila masa sahaja. Blueberry Jam Muffin juga adalah snek yang sesuai untuk dibawa ke sekolah, pejabat atau untuk acara-acara lain. Saya harap anda dapat mencuba resepi ini dan selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Blueberry Jam Muffin"