Resepi Ikan Cencaru Kelapa Belah Belakang
Bahan-Bahan:
- 2 ekor ikan cencaru
- 1 biji kelapa
- 1 ulas bawang putih
- 1 ulas bawang merah
- 2 tangkai cili padi
- 1 inci halia
- 1 batang serai
- 1 sudu besar rempah kari
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
Hello Sobat Mai, kali ini saya ingin berkongsi dengan anda resepi ikan cencaru kelapa belah belakang. Ikan cencaru yang digunakan adalah jenis ikan yang banyak ditemui di pasar-pasar tradisional. Jangan risau, resepi ini sangat mudah untuk diikuti.
Cara-Cara:
1. Cuci bersih ikan cencaru dan belah belakangnya. Kemudian, lumurkan sedikit garam pada ikan dan biarkan selama 15 minit.
2. Kisar kelapa bersama dengan bawang putih, bawang merah, cili padi, halia dan serai sehingga halus.
3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis rempah kari sehingga naik bau.
4. Masukkan kelapa yang telah dikisar tadi dan gaul rata sehingga kelapa menjadi agak kering.
5. Tambahkan air secukupnya dan biarkan kuah mendidih.
6. Masukkan ikan cencaru yang telah dilumurkan garam tadi dan biarkan ikan masak hingga empuk.
7. Setelah ikan empuk, angkat dan hidangkan dengan nasi panas.
Kesimpulan:
Resepi ikan cencaru kelapa belah belakang ini sangat mudah untuk diikuti dan pasti akan menjadi kegemaran anda sekeluarga. Ikan cencaru yang digunakan adalah sumber protein yang baik untuk tubuh kita. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah.
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik. Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Ikan Cencaru Kelapa Belah Belakang"