Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kari Kambing Che Nom yang Sedap dan Mudah

 Resepi Kari Kambing Che Nom Yang Sedap Dan Mudah Source: bing.com

Hello Sobat Mai!

Sobat Mai, kali ini kita ingin berbagi resepi kari kambing Che Nom yang sedap dan mudah untuk dibuat di rumah. Kari kambing Che Nom ini sangat populer di Malaysia dan biasanya disajikan dengan nasi panas dan acar timun. Yuk, langsung saja kita simak resepinya!

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 500 gram daging kambing
  • 2 buah kentang, dipotong kotak-kotak
  • 1 buah bawang besar, dicincang halus
  • 5 siung bawang putih, dicincang halus
  • 2 cm jahe, dicincang halus
  • 2 cm lengkuas, dicincang halus
  • 3 batang serai, memarkan
  • 3 buah cili kering, dibuang bijinya dan dicincang halus
  • 3 biji buah keras, dibuang kulitnya dan dihaluskan
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu kecil ketumbar
  • 1 sudu kecil kunyit
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • 1 tin santan
  • 2 sudu besar minyak masak
  • Garam secukup rasa
  • Cara membuat:

    1. Bersihkan daging kambing dan potong-potong sesuai selera.

    2. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih, jahe, lengkuas, serai, cili kering, dan buah keras hingga wangi.

    3. Masukkan serbuk kari, jintan manis, ketumbar, kunyit, dan lada hitam ke dalam kuali dan kacau rata.

    4. Masukkan daging kambing ke dalam kuali dan kacau rata hingga daging berubah warna.

    5. Tuangkan santan ke dalam kuali dan biarkan mendidih.

    6. Masukkan kentang ke dalam kuali dan biarkan hingga kentang empuk.

    7. Boleh tambahkan garam secukup rasa.

    8. Kari kambing Che Nom siap untuk disajikan dengan nasi panas dan acar timun.

    Itulah resep kari kambing Che Nom yang sedap dan mudah untuk dibuat. Selamat mencoba dan nikmati hidangannya bersama keluarga tercinta! Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Kari Kambing Che Nom yang Sedap dan Mudah"