Source: bing.comPengenalan
Hello Sobat Mai! Apa khabar? Kali ini saya ingin berkongsi dengan anda resepi kuih bakar pandan yang lembut dan sedap. Kuih bakar pandan ni memang sangat popular di Malaysia dan pasti menjadi pilihan untuk dihidangkan pada majlis-majlis atau pun sebagai pencuci mulut selepas makan. Jadi, apa tunggu lagi? Mari kita mulakan!
Bahan-bahan
Untuk membuat kuih bakar pandan yang lembut dan sedap, anda memerlukan bahan-bahan berikut:
1 cawan tepung ubi kayu1 cawan tepung gandum1 cawan gula pasir1 cawan santan pekat4 biji telur1/2 cawan minyak masak1/2 sudu teh garam1/2 sudu teh baking powder1/2 sudu teh soda bikarbonat1/2 cawan airPewarna hijau pandan secukupnyaDaun pandan secukupnyaCara-cara
Ikuti langkah-langkah berikut untuk membuat kuih bakar pandan yang lembut dan sedap:
1. Campurkan tepung ubi kayu, tepung gandum, gula pasir, baking powder, soda bikarbonat dan garam dalam satu mangkuk besar.2. Campurkan santan pekat, minyak masak dan air dalam satu bekas dan kacau hingga sebati.3. Masukkan telur satu persatu ke dalam adunan tepung sambil dikacau rata.4. Kemudian, masukkan campuran santan ke dalam adunan tepung dan kacau rata.5. Tambahkan pewarna hijau pandan dan kacau rata.6. Hiris daun pandan nipis-nipis dan masukkan ke dalam adunan kuih bakar pandan.7. Panaskan loyang kuih bakar dan sapukan sedikit minyak pada permukaannya.8. Tuangkan adunan kuih bakar pandan ke dalam loyang dan bakar di atas api perlahan selama kira-kira 45 minit atau sehingga kuih masak dan kekuningan.9. Apabila kuih bakar pandan sudah masak, keluarkan dari loyang dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan.Kesimpulan
Itulah resepi kuih bakar pandan yang lembut dan sedap. Jangan lupa untuk mencuba resepi ni di rumah dan kongsikan bersama rakan-rakan anda. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Kuih Bakar Pandan Lembut dan Sedap"