Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Laksa Lemak Kelantan

Resepi Laksa Lemak KelantanSource: bing.com

Cuba Resepi Laksa Lemak Kelantan Yang Sedap Ini!

Hello Sobat Mai! Kali ini saya ingin memperkenalkan resepi laksa lemak kelantan yang sangat sedap dan pastinya akan memuaskan selera anda. Laksa lemak kelantan adalah salah satu makanan yang terkenal di Kelantan dan sering dijadikan sebagai hidangan sarapan atau juga makanan ringan pada waktu petang. Mari kita mulakan dengan bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat laksa lemak kelantan yang sedap ini.

Bahan-Bahan Yang Diperlukan

  • 500 gram mee hoon
  • 500 ml santan
  • 1 liter air
  • 2 batang serai
  • 3 helai daun pandan
  • 5 biji cili padi
  • 5 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1/2 cawan udang kering
  • 1/2 cawan ikan bilis
  • 1/2 cawan kerisik
  • 1/2 cawan daun kesum
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Cara-Cara Membuat

    1. Rendam mee hoon dalam air suam selama 10 minit. Selepas itu, toskan dan ketepikan.

    2. Tumbuk halus cili padi, bawang merah dan bawang putih menggunakan lesung batu.

    3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau.

    4. Masukkan serai yang telah diketuk dan daun pandan. Tumis hingga layu.

    5. Tambahkan air dan biarkan mendidih.

    6. Masukkan udang kering dan ikan bilis. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.

    7. Kemudian, masukkan santan dan kerisik. Kacau sebati dan masak hingga mendidih semula.

    8. Terakhir, masukkan mee hoon yang telah direndam dan toskan tadi. Gaul rata dan hidangkan dengan daun kesum di atasnya.

    Kesimpulan

    Demikianlah resepi laksa lemak kelantan yang sangat sedap ini. Anda pasti akan jatuh cinta dengan perpaduan bahan-bahan yang digunakan dalam hidangan ini. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah dan kongsikan dengan keluarga serta rakan-rakan anda. Selamat mencuba!

    Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Laksa Lemak Kelantan"