Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Lemak Tauge Resepi Ringan Masakan Kampung

Resepi Lemak Tauge Resepi Ringan Masakan KampungSource: bing.com

Assalamualaikum Sobat Mai,

Sobat Mai pasti sudah tak asing lagi dengan resepi lemak tauge, salah satu resepi ringan yang menjadi kegemaran di kampung-kampung. Semua bahan-bahan yang dibutuhkan mudah didapat dan harganya pun terjangkau. Yuk, mari kita simak resepinya!

Bahan-bahan:

- 500 gram tauge- 4 biji cili padi- 4 helai daun pandan- 2 helai daun kunyit- 3 biji buah keras- 1 batang serai- 1 cawan santan- 1/2 cawan air- 2 sudu besar minyak masak- Garam secukup rasa

Cara-cara:

1. Bersihkan tauge dan rebus dengan air mendidih selama 3 minit2. Tumbuk cili padi, buah keras dan serai sehingga hancur3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga wangi4. Masukkan daun pandan dan daun kunyit dan kacau rata5. Tambahkan santan dan air, kacau sebati dan biarkan masak selama 5 minit6. Masukkan tauge dan garam, kacau rata dan biarkan masak selama 3 minit lagi7. Siap untuk dihidangkan!

Kesimpulan:

Resepi lemak tauge memang mudah disediakan dan sangat sesuai untuk dihidangkan sebagai resepi ringan atau hidangan sampingan di kampung-kampung. Dengan bahan-bahan yang terjangkau, siapa saja dapat mencuba resepi ini di rumah. Jangan lupa untuk mencuba resepi lain yang menarik juga ya, Sobat Mai. Jumpa lagi!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Lemak Tauge Resepi Ringan Masakan Kampung"