Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Lepat Pisang Sukatan Cawan

Resepi Lepat Pisang Sukatan CawanSource: bing.com

Bahan-bahan:

- 2 cawan tepung pulut
- 1 cawan air suam
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/4 cawan kelapa parut
- 1/4 cawan air daun pandan
- 3 biji pisang emas yang sudah masak
- Garam secukup rasa

Hello Sobat Mai, kali ini saya ingin berkongsikan resepi lepat pisang sukatan cawan yang mudah dan sedap. Lepat pisang ni memang menjadi kegemaran ramai orang terutamanya semasa bulan Ramadhan. Mari kita lihat cara-cara membuatnya.

Cara-cara:

1. Pilih pisang emas yang sudah masak dan kukus selama 10 minit sehingga empuk.
2. Kemudian, kupas pisang dan tumbuk hingga lumat.
3. Masukkan kelapa parut, gula pasir dan air daun pandan ke dalam mangkuk.
4. Gaulkan bahan-bahan tersebut hingga sebati.
5. Setelah itu, masukkan tepung pulut dan garam ke dalam mangkuk dan gaul hingga sebati.
6. Kemudian, masukkan air suam ke dalam adunan dan gaul hingga adunan menjadi lembut.
7. Ambil sebiji daun pisang dan sapukan sedikit minyak pada bahagian tengahnya.
8. Kemudian, ambil sebahagian adunan dan letakkan di atas daun pisang.
9. Bentuk adunan menjadi bulat dan lipat daun pisang hingga menyelitkan adunan.
10. Kukuskan lepat selama 15 minit atau sehingga masak.

Kesimpulan:


Sudah siap! Lepat pisang sukatan cawan siap untuk dihidangkan pada keluarga dan sahabat-sahabat terdekat. Pastikan lepat pisang dihidangkan dalam keadaan masih panas untuk menikmati kelembutan dan kelezatan lepat. Jangan lupa kongsikan resepi ini dengan orang lain ya! Jumpa lagi di resepi makanan lain yang menarik.

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Lepat Pisang Sukatan Cawan"