Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Koleksi Resepi Muffin

Koleksi Resepi MuffinSource: bing.com

Selamat Datang, Sobat Mai!

Hello Sobat Mai! Muffin adalah salah satu kuih yang paling mudah dan cepat untuk dibuat. Muffin sangat serbaguna dan boleh dimakan pada bila-bila masa. Muffin juga boleh dijadikan sebagai hidangan sarapan pagi atau sebagai snek petang. Oleh itu, pada artikel kali ini, saya akan berkongsi dengan Sobat Mai koleksi resepi muffin yang pasti akan menarik perhatian. Jadi, teruskan membaca dan jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi muffin yang sedap dan mudah ini!

1. Resepi Muffin Blueberry

Resepi muffin blueberry ini adalah salah satu resepi yang paling popular di kalangan pencinta muffin. Muffin ini mempunyai rasa manis dan masam yang seimbang, dengan blueberry yang juicy dan lembut.

Bahan-bahan:

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan gula
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1/3 cawan minyak sayuran
  • 1 biji telur
  • 1/3 cawan susu
  • 1 cawan blueberry segar atau beku (kalau guna beku, jangan cairkan dahulu)

Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada suhu 200 darjah Celsius. Sediakan loyang muffin dan letakkan kertas muffin di dalamnya.
  2. Di dalam mangkuk, campurkan tepung gandum, gula, garam dan baking powder.
  3. Di dalam mangkuk yang lain, pukul telur dan minyak sayuran sehingga sebati.
  4. Campurkan campuran telur ke dalam campuran tepung gandum, dan tambah susu. Gaul rata.
  5. Tambahkan blueberry dan gaul perlahan-lahan. Jangan terlalu banyak gaul, supaya blueberry tidak pecah.
  6. Letakkan adunan muffin ke dalam kertas muffin, sehingga 3/4 penuh.
  7. Bakar muffin selama 20-25 minit, atau sehingga muffin kembang dan permukaannya keperangan.
  8. Angkat muffin dari oven dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan.

2. Resepi Muffin Coklat

Resepi muffin coklat ini adalah bagi pencinta coklat yang sejati. Muffin ini mempunyai aroma coklat yang wangi dan tekstur yang lembut.

Bahan-bahan:

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan gula
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 biji telur
  • 1/3 cawan minyak sayuran
  • 1 cawan susu

Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada suhu 200 darjah Celsius. Sediakan loyang muffin dan letakkan kertas muffin di dalamnya.
  2. Di dalam mangkuk, campurkan tepung gandum, gula, serbuk koko, baking powder dan garam.
  3. Di dalam mangkuk yang lain, pukul telur dan minyak sayuran sehingga sebati.
  4. Campurkan campuran telur ke dalam campuran tepung gandum, dan tambah susu. Gaul rata.
  5. Letakkan adunan muffin ke dalam kertas muffin, sehingga 3/4 penuh.
  6. Bakar muffin selama 20-25 minit, atau sehingga muffin kembang dan permukaannya keperangan.
  7. Angkat muffin dari oven dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan.

3. Resepi Muffin Pisang

Resepi muffin pisang ini adalah bagi pencinta buah-buahan. Muffin ini mempunyai rasa pisang yang manis dan tekstur yang lembut.

Bahan-bahan:

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan gula
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/3 cawan minyak sayuran
  • 1 biji telur
  • 1 cawan pisang yang dikisar (sekitar 2 biji pisang yang matang)

Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada suhu 200 darjah Celsius. Sediakan loyang muffin dan letakkan kertas muffin di dalamnya.
  2. Di dalam mangkuk, campurkan tepung gandum, gula, baking powder dan garam.
  3. Di dalam mangkuk yang lain, pukul telur dan minyak sayuran sehingga sebati.
  4. Campurkan campuran telur ke dalam campuran tepung gandum, dan tambah pisang yang dikisar. Gaul rata.
  5. Letakkan adunan muffin ke dalam kertas muffin, sehingga 3/4 penuh.
  6. Bakar muffin selama 20-25 minit, atau sehingga muffin kembang dan permukaannya keperangan.
  7. Angkat muffin dari oven dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan.

4. Resepi Muffin Keju

Resepi muffin keju ini adalah bagi pencinta keju yang sejati. Muffin ini mempunyai rasa keju yang gurih dan tekstur yang lembut.

Bahan-bahan:

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan gula
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/3 cawan minyak sayuran
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan keju parut

Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada suhu 200 darjah Celsius. Sediakan loyang muffin dan letakkan kertas muffin di dalamnya.
  2. Di dalam mangkuk, campurkan tepung gandum, gula, baking powder dan garam.
  3. Di dalam mangkuk yang lain, pukul telur dan minyak sayuran sehingga sebati.
  4. Campurkan campuran telur ke dalam campuran tepung gandum, dan tambah keju parut. Gaul rata.
  5. Letakkan adunan muffin ke dalam kertas muffin, sehingga 3/4 penuh.
  6. Bakar muffin selama 20-25 minit, atau sehingga muffin kembang dan permukaannya keperangan.
  7. Angkat muffin dari oven dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan.

5. Resepi Muffin Lemon

Resepi muffin lemon ini adalah bagi pencinta perisa yang segar dan masam. Muffin ini mempunyai rasa lemon yang menyegarkan dan tekstur yang lembut.

Bahan-bahan:

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan gula
  • Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Koleksi Resepi Muffin"