Resepi Garlic Roll
Hello Sobat Mai!
Kali ini saya akan berbagi resepi yang pasti akan membuat lidah Sobat Mai bergoyang. Resepi yang akan kita bahas kali ini adalah resepi Garlic Roll. Roti yang lembut dengan isian bawang putih yang gurih dan nikmat. Siapa yang tidak suka roti yang gurih dan lembut? Langsung saja kita mulai membuatnya!
Bahan-Bahan:
Cara-Cara:
1. Campurkan tepung, yis, garam, dan gula dalam mangkuk. Gaulkan dengan rata.
2. Tambahkan telur, susu cair, minyak masak dan air suam sedikit demi sedikit. Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat.
3. Letakkan doh di dalam mangkuk yang dilapik dengan kain basah. Biarkan selama 1 jam supaya doh naik.
4. Sementara itu, hiris bawang putih dan tumiskan dengan mentega cair sehingga bawang putih menjadi kuning keemasan.
5. Apabila doh sudah naik, keluarkan dan letakkan di atas meja yang dilapik dengan tepung. Gumpalkan doh dan bahagi kepada 12 bahagian.
6. Ambil satu bahagian doh dan bulatkan. Canai doh sehingga menjadi bentuk segi empat.
7. Sapukan bawang putih yang telah ditumis, keju parut, dan parsley kering ke atas doh.
8. Lipat doh menjadi tiga bahagian dan tekan bahagian tepi dengan jari supaya tidak terbuka semasa di dalam oven.
9. Letakkan roti di atas dulang yang telah dilapik dengan kertas minyak.
10. Biarkan roti naik selama 30 minit.
11. Panaskan oven pada suhu 350 darjah Fahrenheit dan bakar roti selama 20 minit atau sehingga keemasan.
Kesimpulan:
Resepi Garlic Roll siap disajikan! Roti yang lembut dengan isian bawang putih yang gurih dan nikmat. Sangat cocok dinikmati sebagai sarapan atau camilan di waktu santai. Jangan lupa untuk mencoba resep lain yang menarik. Jumpa lagi di resep selanjutnya!
Post a Comment for "Resepi Garlic Roll"