Resepi Kari Ayam Istimewa
Bahan-bahan:
- 1 kg ayam, potong kecil-kecil
- 2 biji bawang besar, hiris halus
- 2 ulas bawang putih, tumbuk halus
- 2 cm halia, hiris halus
- 2 sudu besar serbuk kari
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu kecil serbuk jintan manis
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1 sudu kecil lada hitam
- 1 cawan susu pekat
- 2 cawan air
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Minyak untuk menumis
Hello Sobat Mai! Siapa yang suka makan kari ayam? Kari ayam memang satu hidangan yang popular di Malaysia. Di sini saya akan kongsikan resepi kari ayam istimewa yang pasti akan memukau selera anda. Jom kita lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Cara-cara:
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Tumis bawang besar sehingga layu.
- Masukkan bawang putih dan halia, tumis sehingga harum.
- Tambahkan serbuk kari, serbuk kunyit, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar dan lada hitam. Tumis sehingga bau kari keluar.
- Masukkan ayam, kacau rata dengan rempah dan biarkan ayam masak sehingga separuh masak.
- Tambahkan air dan susu pekat. Kacau rata dan biarkan ayam masak hingga empuk.
- Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
- Biarkan kari ayam mendidih selama 5-10 minit.
- Angkat kari ayam dan hidangkan dengan nasi panas.
Itulah resepi kari ayam istimewa yang pasti akan memikat selera anda. Anda boleh menambahkan sayur-sayuran seperti kentang atau lobak merah untuk menambahkan lagi citarasa pada hidangan ini. Jangan lupa untuk mencuba dan kongsikan resepi ini bersama keluarga dan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!
Kesimpulan:
Resepi kari ayam istimewa adalah hidangan yang popular di Malaysia. Dengan menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati dan cara-cara yang mudah, anda boleh menyediakan hidangan yang sedap dan memukau selera. Jangan lupa untuk mencuba dan kongsikan resepi ini dengan orang yang tersayang. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Kari Ayam Istimewa"