Resepi Kari Udang Bersayur yang Sedap dan Mudah Disediakan
Bahan-Bahan Kari Udang Bersayur
400g udang (saiz sederhana)
Brokoli – potong kecil
Bunga kobis – potong kecil
1 biji karot – hiris nipis
9 biji cili api – biarkan sebiji-sebiji
1 peket kecil serbuk kari ikan FAIZA
2 tangkai daun kari
1 sudu teh asam jawa – campur dengan secawan air
Garam, gula, serbuk perasa (ikut rasa)
Cara-Cara Penyediaan
Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk (bawang, bawang putih, halia) dan daun kari hingga harum.
Masukkan serbuk kari dan sedikit air. Kacau hingga pecah minyak.
Tuang air asam jawa dan masukkan cili api. Biarkan mendidih.
Masukkan semua sayur-sayuran (brokoli, bunga kobis, karot) dan gaul rata.
Tambahkan udang, garam, dan gula secukup rasa. Kacau sebati.
Tutup kuali dan biarkan masak selama 5 minit.
Selepas 5 minit, buka tudung dan gaul sekali lagi.
Matikan api dan hidangkan panas.
Tips Tambahan
Lebih sedap jika dimakan dengan nasi putih panas atau roti.
Jika suka lebih pedas, tambahkan lebih banyak cili api.
Sayur-sayuran boleh diganti mengikut citarasa, seperti kacang panjang atau bendi.
Mudah bukan? Jom cuba resepi kari udang bersayur ini dan nikmati kelezatannya bersama keluarga! 😋
Selamat mencuba!
Resepi Mudah dan Sedap
- Resepi Udang Masak Serai Bahan Udang Masak Serai : 500 gram udang saiz sederhana / besar pun boleh. 1 mangkuk santan 4 sudu makan cili kering kisar 2 keping asam gelugor 1 biji bawang besar - potong bulat 2 biji cili merah - potong dua dan hiris kulitnya memanjang ...
- Resepi Mudah Rendang Pedas Udang yang Sedap dan LezatRendang Pedas Udang adalah hidangan lazat yang pasti memuaskan selera anda. Rendang pedas ini mempunyai rasa yang kaya dengan sedikit rasa manis, gurih dan pedas yang pasti memukau lidah anda. Ia boleh disajikan pada sebarang acara dan pasti menjadi ...
Post a Comment for "Resepi Kari Udang Bersayur yang Sedap dan Mudah Disediakan"