Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Ayam Masak kurma


Bahan Ayam Masak kurma :


  • 1/2 ekor ayam, dipotong ikut suka

Bahan Dikisar :


  • 3 biji bwg merah
  • 3 biji bwg putih
  • 1 biji chili hijau
  • 1 inci halia
  • 1 inci kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 pkt kecil serbuk rempah kurma Adabi, dibancuh dengan air
  • 1 batang serai, dititik
  • Sekeping asam jawa
  • 2 biji buah keras, ditumbuk
  • 1 biji kentang, dibelah 4
  • 1 biji bawang besar, dibelah 4
  • 1 biji buah tomato, dibelah 4
  • 1 mangkuk santan
  • Minyak untuk menumis
  • Garam
  • Gula secukup rasa

Cara penyediaan Ayam Masak kurma :


  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar, rempah ratus, halia dan serai hingga naik bau.
  2. Masukkan rempah kurma dan buah keras. Tambah sedikit air dan kacau.
  3. Masukkan ayam dan kacau hingga ayam disaluti rempah dan bertukar warna agak keputihan.
  4. Tuangkan santan dan kacau sesekali hingga mendidih.
  5. Masukkan kentang dan masak sehingga kentang lembut.
  6. Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam dan gula.
  7. Masukkan bawang besar dan cili hijau yg telah dibelah.
  8. Kacau sebentar dan bolehlah dihidang dengan nasi. 

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Ayam Masak kurma"