Resepi Kambing Perap Black Pepper
Hello Sobat Mai! Kali ini kita akan berbicara tentang resepi kambing perap black pepper yang pasti akan membuat lidah Sobat Mai bergoyang.
Bahan-bahan:
- 1 kg kambing (potong kecil-kecil)
- 2 sudu besar black pepper
- 1/2 sudu besar jintan manis
- 1/2 sudu besar ketumbar
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 ulas bawang besar (dikisar)
- 1/2 cawan sos tiram
- 2 sudu kecil gula
- Garam secukup rasa
- Sedikit minyak masak
Cara-cara:
- Campurkan black pepper, jintan manis, ketumbar, bawang putih, bawang besar, sos tiram, gula, dan sedikit garam dalam satu bekas.
- Tambahkan kambing ke dalam bekas tersebut dan gaul rata sehingga semua bahan meresap ke dalam daging kambing.
- Tutup bekas dan biarkan marinate selama sekurang-kurangnya 2 jam.
- Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali.
- Tambahkan kambing ke dalam kuali dan goreng sehingga berwarna kecoklatan.
- Tuangkan air sedikit demi sedikit ke dalam kuali dan biarkan kambing masak sehingga empuk.
Resepi kambing perap black pepper ini sangat mudah untuk disediakan dan pasti akan menjadi hidangan yang disukai oleh semua orang. Hidangkan bersama nasi putih dan sayur-sayuran untuk mendapatkan hidangan yang seimbang dan sihat.
Jangan lupa untuk mencuba resepi lain yang menarik di masa hadapan! Jumpa lagi Sobat Mai!
Post a Comment for "Resepi Kambing Perap Black Pepper"