Source: bing.comCara Memasak Lodeh Johor
Hello Sobat Mai, apa kabar? Hari ini, saya ingin berbagi resep lodeh Johor yang lezat dan mudah untuk dibuat di rumah. Lodeh Johor adalah makanan tradisional dari Johor yang terbuat dari sayuran dan santan. Ini adalah hidangan yang sangat populer di seluruh negara dan sangat cocok untuk disantap dengan nasi putih. Mari kita mulai dengan bahan-bahan yang dibutuhkan.
Bahan-bahan:
- 300 gram nangka muda- 200 gram labu siam- 2 buah terung pipit- 2 buah cili merah- 2 batang serai- 3 helai daun pandan- 5 helai daun kunyit- 2 cawan santan pekat- 1 cawan air- 1 sudu besar garam- 1 sudu besar gula merah- 1 sudu besar belacan- 2 sudu besar minyak masak
Cara Memasak:
1. Potong nangka muda, labu siam, terung pipit dan cili merah menjadi dadu kecil.2. Hiris serai dan daun pandan.3. Tumis belacan dan minyak masak hingga wangi.4. Masukkan serai, daun pandan, daun kunyit dan cili merah. Tumis selama beberapa minit.5. Tambahkan air dan biarkan mendidih.6. Masukkan nangka muda, labu siam, terung pipit, garam dan gula merah. Kacau rata.7. Tambahkan santan. Kacau perlahan-lahan dan masak selama 10-15 minit.8. Lodeh Johor siap disajikan.
Cara Penyajian:
Sajikan lodeh Johor dengan nasi putih hangat. Anda juga bisa menambahkan sambal belacan atau jeruk mangga sebagai pelengkap.
Kesimpulan:
Itulah resep lodeh Johor yang mudah dan enak. Dengan bahan-bahan yang sederhana, Anda bisa membuat hidangan tradisional yang lezat ini di rumah. Selamat mencoba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Lodeh Johor"