Resipi Bubur Lambuk
Assalamualaikum Sobat Mai!
Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda semua tentang resipi bubur lambuk yang enak dan sedap. Bubur lambuk merupakan makanan yang lazim disajikan semasa bulan Ramadhan. Ianya mempunyai keunikan tersendiri yang pasti memuaskan selera anda. Jadi, marilah kita lihat resipi bubur lambuk yang saya ingin kongsikan dengan anda.
Bahan-bahan:
Cara-cara:
Pertama, basuh beras dan rendam selama 30 minit. Kemudian, toskan air dan kisar beras sehingga halus. Letakkan tepi dahulu.
Kedua, cuci bersih ayam dan potong menjadi beberapa bahagian. Rebus ayam bersama 2 liter air sehingga empuk. Angkat ayam dan toskan air rebusannya. Kemudian, ambil daging ayam dan potong dadu kecil-kecil. Letakkan tepi dahulu.
Ketiga, cincang halus bawang merah, bawang putih dan halia. Kemudian, hiris serai dan tumiskan semua bahan yang telah dicincang dalam minyak masak sehingga wangi.
Keempat, masukkan air rebusan ayam dan air yang tinggal dalam kuali. Biarkan ia mendidih dahulu. Kemudian, masukkan beras yang telah dikisar ke dalam kuali dan kacau rata. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
Setelah itu, masukkan daging ayam dan biarkan ia masak selama 20 minit. Kacau perlahan-lahan supaya beras tidak melekat pada kuali. Apabila bubur lambuk sudah masak, matikan api dan biarkan ia sejuk dahulu.
Cara Sajian:
Untuk menghidang bubur lambuk, anda boleh tambahkan daun sup, bawang goreng, cili padi dan kuah kacang. Hidangkan dengan suapan yang lazat.
Kesimpulan:
Resipi bubur lambuk yang saya kongsikan ini sangat mudah untuk diikuti dan pasti memuaskan selera anda. Apabila anda mencuba resipi ini, sila kongsikan pengalaman anda dengan saya di ruangan komen. Terima kasih kerana membaca artikel saya dan jumpa lagi di resipi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resipi Bubur Lambuk"