Resepi Asam Pedas Pari dengan Keladi Sedap
Resepi keladi asam asam pedas pari
Bahan Asam Pedas Pari dengan Keladi:
**(hidangan untuk 3-5 orang)
- 300- 500 gm ikan pari dipotong kecil
- 5-8 ulas bawang merah
- 1 sudu teh belacan siap dibakar
- 3 ulas bawang putih
- 0,5 cawan cili kisar pekat
- 3 biji cili padi diketuk
- 1 cawan air asam jawa
- 2 keping asam keping
- Dun kesum secukupnya
- 4 batang keladi
- garam & gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
Cara Memasak Asam Pedas Pari dengan Keladi:
- Kisar bawang merah, bawang putih dan belacan hingga halus, ketepikan.
- Potong batang keladi sepanjang 2 inci dan ubinya setebal 0,5 sm.
- Kupas bahagian kulit luar batang keladi, dan rendamkan di dalam air sementara siap semua batang dikupas.
- Didihkan air secukupnya di dalam periuk bersama 2 keping asam keping.
- Masukkan ubi dan batang keladi dan rebus hingga separa empuk.
- Matikan api, toskan dan masukkan air lagi dan rebus sekali lagi hingga empuk.
- Proses ini adalah guna menghilangkan rasa gatal keladi.
- Toskan dan sedia digunakan.
- Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk.
- Tumis bahan kisar hingga berbau semerbak.
- Proses ini menentukan kesedapan asam pedas, kalau tak cukup tumis, kurang sedapnya nanti.
- Masukkan cili kisar dan sedikit air, tumis lagi hingga terbit minyak, kacau sekali-sekali.
- Bila dah pekat, masukkan air asam jawa, biar mendidih.
- Masukkan ikan, cili padi dan 1 cawan air.
- Apabila ikan dah masak, barulah dimasukkan keladi, garam dan sedikit gula.
- Jika ingin lebih masam tambahkan asam keping. Nak kuah lebih, tambah sedikit air.
- Didihkan dan tutup api. sedia dihidang.
credit: periuktanah.blogspot.com
Post a Comment for "Resepi Asam Pedas Pari dengan Keladi Sedap"