Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Asam Pedas Pari dengan Keladi Sedap

Resepi keladi asam asam pedas pari

Bahan Asam Pedas Pari dengan Keladi:

**(hidangan untuk 3-5 orang)


  • 300- 500 gm ikan pari dipotong kecil
  • 5-8 ulas bawang merah
  • 1 sudu teh belacan siap dibakar
  • 3 ulas bawang putih
  • 0,5 cawan cili kisar pekat
  • 3 biji cili padi diketuk
  • 1 cawan air asam jawa
  • 2 keping asam keping
  • Dun kesum secukupnya
  • 4 batang keladi
  • garam & gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis

Cara Memasak Asam Pedas Pari dengan Keladi:


  1. Kisar bawang merah, bawang putih dan belacan hingga halus, ketepikan.
  2. Potong batang keladi sepanjang 2 inci dan ubinya setebal 0,5 sm.
  3. Kupas bahagian kulit luar batang keladi, dan rendamkan di dalam air sementara siap semua batang dikupas.
  4. Didihkan air secukupnya di dalam periuk bersama 2 keping asam keping.
  5. Masukkan ubi dan batang keladi dan rebus hingga separa empuk.
  6. Matikan api, toskan dan masukkan air lagi dan rebus sekali lagi hingga empuk.
  7. Proses ini adalah guna menghilangkan rasa gatal keladi.
  8. Toskan dan sedia digunakan.
  9. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk.
  10. Tumis bahan kisar hingga berbau semerbak.
  11. Proses ini menentukan kesedapan asam pedas, kalau tak cukup tumis, kurang sedapnya nanti.
  12. Masukkan cili kisar dan sedikit air, tumis lagi hingga terbit minyak, kacau sekali-sekali.
  13. Bila dah pekat, masukkan air asam jawa, biar mendidih.
  14. Masukkan ikan, cili padi dan 1 cawan air.
  15. Apabila ikan dah masak, barulah dimasukkan keladi, garam dan sedikit gula.
  16. Jika ingin lebih masam tambahkan asam keping. Nak kuah lebih, tambah sedikit air.
  17. Didihkan dan tutup api. sedia dihidang.
credit: periuktanah.blogspot.com

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Asam Pedas Pari dengan Keladi Sedap"