Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kuih Lapis Keladi Cantik dan Sedap

Resepi Kuih Lapis Keladi

Resepi Keladi kali ini adalah Kuih Lapis Keladi

Bahan Kuih Lapis Keladi:

  • 1,5 cawan tepung gandum
  • 2 sudu makan tepung beras
  • 2 sudu makan tepung jagung
  • ¾ cawan gula
  • 3 cawan santan
  • 1 sudu teh garam

Bahan Lapisan 1 Kuih Lapis Keladi:

  • 0,5 cawan air
  • 1 sudu makan pes keladi
  • Pewarna ungu (menurut selera)

Bahan Lapisan 1 Kuih Lapis Keladi:

  • 0,5 cawan keladi parut
  • 0,5 cawan air

Cara Memasak Kuih Lapis Keladi:

  1. Panaskan kukusan.
  2. Kisar semua bahan kecuali bahan untuk lapisan dan tapis.
  3. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
  4. Masukkan bahan lapisan pertama dalam bahagian 1.
  5. Masukkan bahan lapisan kedua dalam bahagian 2.
  6. Sapu rata loyang dengan minyak.
  7. Masukkan 1 cawan adunan bahan lapisan 1 ke dalam loyang dan kukus selama 3 minit.
  8. Lapiskan 1 cawan adunan bahan lapisan 2 dan kukus lagi selama 3 minit.
  9. Ulangi langkah 7 dan 8 sehingga adunan habis.
  10. Sejukkan dan potong.

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Kuih Lapis Keladi Cantik dan Sedap"