Resepi Kuih Lapis Keladi Cantik dan Sedap
Resepi Keladi kali ini adalah Kuih Lapis Keladi
Bahan Kuih Lapis Keladi:
- 1,5 cawan tepung gandum
- 2 sudu makan tepung beras
- 2 sudu makan tepung jagung
- ¾ cawan gula
- 3 cawan santan
- 1 sudu teh garam
Bahan Lapisan 1 Kuih Lapis Keladi:
- 0,5 cawan air
- 1 sudu makan pes keladi
- Pewarna ungu (menurut selera)
Bahan Lapisan 1 Kuih Lapis Keladi:
- 0,5 cawan keladi parut
- 0,5 cawan air
Cara Memasak Kuih Lapis Keladi:
- Panaskan kukusan.
- Kisar semua bahan kecuali bahan untuk lapisan dan tapis.
- Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
- Masukkan bahan lapisan pertama dalam bahagian 1.
- Masukkan bahan lapisan kedua dalam bahagian 2.
- Sapu rata loyang dengan minyak.
- Masukkan 1 cawan adunan bahan lapisan 1 ke dalam loyang dan kukus selama 3 minit.
- Lapiskan 1 cawan adunan bahan lapisan 2 dan kukus lagi selama 3 minit.
- Ulangi langkah 7 dan 8 sehingga adunan habis.
- Sejukkan dan potong.
Post a Comment for "Resepi Kuih Lapis Keladi Cantik dan Sedap"