Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gulai Batang Pisang: Resipi Sedap dan Mudah untuk Dicuba di Rumah

Gulai Batang Pisang
Gulai batang pisang mungkin bukanlah menu yang sering kita jumpai di restoran atau rumah makan. Namun, rasanya yang lezat dan unik menjadikan hidangan ini wajib dicuba oleh penggemar masakan Melayu. Resipi gulai batang pisang ini cukup mudah dan boleh disediakan di rumah dengan mudah. Berikut adalah resipi gulai batang pisang yang sedap dan mudah untuk dicuba di rumah.

Bahan-Bahan

  • 500 g daging - dipotong kiub. Lagi sedap kalau yang ada lemak-lemak sikit.
  • 1/2 kg empulur batang pisang - dipotong 1 inci panjang dan dibuang tali-talinya, terus rendam dalam air untuk mengelakkan ia jadi lebam.
  • 1 cawan santan pekat
  • 3 cawan air
  • 1 sudu makan kerisik
  • 1 peket kecil rempah kari daging
  • 2 pelepah daun kari

Bahan Tumbuk:

  • 1 inci halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar

Cara-Cara:

  1. Bubuh sedikit minyak dalam inner pot. Set stir fry. Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan daun kari dan pes kari. Tumis hingga pecah minyak.
  2. Masukkan daging, gaul rata. Masukkan 3 cawan air.
  3. Set HP 20 minit. Bila cukup masa, lepaskan pressure.
  4. Masukkan batang pisang dan kerisik. HP 10 minit. Cukup masa, lepaskan pressure.
  5. Set stir fry. Masukkan 1 cawan santan pekat. Bila mendidih, masukkan garam dan serbuk perasa. Gaul rata. Siap.

Kesimpulannya, gulai batang pisang adalah hidangan yang unik dan menyelerakan. Resipi ini sangat mudah untuk disediakan di rumah dan boleh dinikmati bersama nasi panas atau ketupat. Cubalah resipi ini di rumah dan jangan lupa berkongsi pengalaman memasak anda di ruang komen di bawah!


Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Gulai Batang Pisang: Resipi Sedap dan Mudah untuk Dicuba di Rumah"