Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Apam Gula Hangus Gebu

Resepi Apam Gula Hangus Gebu
Apam gula hangus gebu adalah salah satu jenis kuih tradisional yang sangat popular di Malaysia. Kuih ini biasanya dibuat dengan menggunakan gula merah atau gula kabung, tetapi resepi ini menggunakan gula putih yang dimasak hingga berwarna keperangan. Berikut adalah cara mudah untuk memasak apam gula hangus gebu.

Apam Gula Hangus

Bahan-bahan:

  • 1 1/2 cawan tepung gandum - diayak
  • 1 1/2 sudu teh soda bikarbonat - diayak sekali dengan tepung
  • 2 sudu makan marjerin
  • 2 sudu makan susu pekat manis
  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air mendidih

Resepi Apam

Cara-caranya:

  1. Gula dimasak di atas api perlahan hingga cair dan berwarna keperangan.
  2. Masukkan air mendidih sedikit demi sedikit. Berhati-hati kerana gula akan memercik apabila dimasukkan air. Kacau hingga gula larut di dalam air. Tutup api dan sejukkan.
  3. Didihkan air di dalam periuk kukus.
  4. Sementara itu, masukkan telur, marjerin dan susu pekat ke dalam mangkuk adunan. Putar hingga agak kembang. Tak perlu kembang sangat, pukul lebih kurang 10 minit.
  5. Masukkan gula hangus. Pukul sebati.
  6. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil dipukul. Pukul hingga sebati.
  7. Tuang adunan ke dalam acuan kertas yang diletakkan dalam bekas plastik. Anda boleh menggunakan bekas acuan apa sahaja yang anda ada.
  8. Kukus selama 15 minit dengan api sederhana besar.
  9. Setelah kukus selama 15 minit, angkat dan biarkan sejuk seketika.
  10. Apam gula hangus siap untuk disajikan. Potong-potong dan hidangkan sebagai pencuci mulut atau camilan bersama keluarga dan teman-teman.

Tips:

  • Pastikan gula hangus benar-benar cair dan tercampur rata dengan air agar tidak ada gumpalan-gumpalan gula pada adunan.
  • Pastikan juga adunan tidak terlalu cair atau terlalu kental, sehingga hasilnya tidak terlalu keras atau terlalu lembut. Sesuaikan dengan jumlah tepung yang digunakan.
  • Jangan terlalu sering membuka tutup kukusan selama proses pengukusan, agar tekstur apam tidak rusak.

Setelah siap, keluarkan apam gula hangus gebu dari acuan dan hidangkan. Kuih ini sangat sedap dan gebu, dan pasti akan menjadi kegemaran ramai. Selamat mencuba!


Resepi Mudah dan Sedap

  • Resepi Donut Yang Gebu dan Lembut
    Resepi Donut Yang Gebu dan Lembut Donut ni sangat lembut gebu dan tak berminyak. Memang tak secukup sebiji bila dah start makan. Terima kasih pada Isma Maisara FB untuk perkongsian resepi donut yang mabeles ni. Berikut adalah resepi yang kami kongsikan. Bahan-Bahan: 250 gm tep ...
  • Resipi Apam Kampung Gula Merah Lembut Sedap
    Resipi Apam Kampung Gula Merah Lembut Sedap Bahan Apam Kampung Gula Merah Bahan Bahagian A 1/2 cawan gula merah 1/2 cawan gula pasir 2 cawan air 2 helai daun pandan ( masak dan sejukkan, tapiskan)  Bahan Bahagian B 11 gram yis mauripan  1/2 cawan air suam  1 sudu keci ...
  • Resepi Kuih Lapis Keladi Cantik dan Sedap
    Resepi Kuih Lapis Keladi Cantik dan Sedap Resepi Keladi kali ini adalah Kuih Lapis Keladi Bahan Kuih Lapis Keladi: 1,5 cawan tepung gandum 2 sudu makan tepung beras 2 sudu makan tepung jagung ¾ cawan gula 3 cawan santan 1 sudu teh garam Bahan Lapisan 1 Kuih Lapis Keladi: 0,5 ...

Post a Comment for "Resepi Apam Gula Hangus Gebu"