Resepi Kupang: Santapan Laut yang Sedap
Bahan-bahan
- 1 kg kupang
- 3 ulas bawang putih (diketuk)
- 3 batang serai (diketuk)
- 2 inci halia (diketuk)
- 5 biji cili padi (dihiris)
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar kecap manis
- 1/2 cawan air
- Garam secukup rasa
- Minyak masak
Cara-cara
1. Bersihkan kupang dengan menggunakan air mengalir. Buang kupang yang telah mati.
2. Panaskan minyak dalam kuali.
3. Tumis bawang putih, serai, halia dan cili padi sehingga wangi.
4. Masukkan kupang ke dalam kuali dan aduk rata.
5. Masukkan sos tiram, sos cili dan kecap manis ke dalam kuali.
6. Tambahkan air dan garam secukup rasa.
7. Biarkan kupang masak selama 5-10 minit atau sehingga kupang terbuka.
8. Angkat dan hidangkan panas.
Tips
- Pastikan kupang bersih sebelum dimasak.
- Jangan masak kupang terlalu lama kerana ia boleh mengakibatkan kupang menjadi keras.
- Anda boleh menambahkan daun ketumbar atau daun sup untuk memberikan perisa yang lebih segar pada hidangan kupang.
Kesimpulan
Resepi kupang yang sedap dan mudah ini sesuai untuk anda yang gemar makan hidangan laut. Dengan menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati, anda boleh menikmati hidangan yang lazat ini di rumah. Cuba resepi ini hari ini dan pastinya anda akan teruja dengan rasa yang dihasilkan. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Kupang: Santapan Laut yang Sedap"