Resepi Lala Masak Halia yang Sedap dan Mudah
Assalamualaikum Sobat Mai, Hello!
Sobat Mai, hari ini saya ingin berkongsi resepi masakan yang sangat enak dan mudah untuk disediakan iaitu resepi lala masak halia. Siapa yang tak suka hidangan laut, kan? Lala adalah salah satu jenis hidangan laut yang sangat popular di Malaysia. Biasanya, lala dimasak dengan campuran bawang putih, cili, dan halia. Halia memberikan rasa segar dan pedas yang sedap pada hidangan ini. Jadi, mari kita mulakan resepi lala masak halia ini!Bahan-Bahan:
- 500g lala
- 2 inci halia (diketuk)
- 3 ulas bawang putih (diketuk)
- 5 biji cili padi (dihiris halus)
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar minyak masak
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
Cara-Cara:
1. Bersihkan lala dengan air mengalir dan tapis airnya. Tapis lala sekurang-kurangnya dua kali untuk memastikan tiada pasir yang terlekat pada lala.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih, halia, dan cili padi sehingga naik bau.
3. Masukkan lala dan kacau sebati, kemudian tutup kuali dan biarkan ia mendidih selama 5 minit.
4. Buka kuali dan masukkan sos tiram, kicap cair, dan garam secukup rasa. Kacau rata dan biarkan ia mendidih selama 2 minit.
5. Tambahkan air secukupnya dan biarkan ia mendidih selama 5 minit lagi sehingga lala benar-benar masak.
6. Angkat dan hidangkan resepi lala masak halia dengan nasi panas. Sedapnya!
Kesimpulan:
Itulah resepi lala masak halia yang sangat mudah dan enak. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan pasti akan menyukainya. Hidangan ini sangat sesuai untuk sajian di meja makan bersama keluarga tersayang. Jangan lupa untuk mencuci lala dengan teliti untuk memastikan tiada pasir yang terlekat pada lala. Selamat mencuba dan selamat menikmati!
Post a Comment for "Resepi Lala Masak Halia yang Sedap dan Mudah"