Skip to content
Resepi Udang Masak Serai
By GSJ
Bahan Udang Masak Serai :
- 500 gram udang saiz sederhana / besar pun boleh.
- 1 mangkuk santan
- 4 sudu makan cili kering kisar
- 2 keping asam gelugor
- 1 biji bawang besar - potong bulat
- 2 biji cili merah - potong dua dan hiris kulitnya memanjang
Bahan Kisar Halus :
- 4 batang serai - dihiris halus
- 3 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- 1/2 cm halia
Cara Memasak Udang Masak Serai :
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
- Tumis bahan kisar hingga wangi dan agak garing.
- Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan santan dan asam gelugor.
- Kacau rata dan biarkan hingga mendidih.
- Masukkan bawang besar dan cili merah, masak hingga separuh lembut.
- Masukkan udang masak dalam 5 minit.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa, kacau rata.
- Tutup api dan hidangkan.
Post a Comment for "Resepi Udang Masak Serai"