Skip to content
Resepi Kerabu Pucuk Paku Tauge Kerang
By GSJ
Bahan Kerabu Pucuk Paku Tauge Kerang :
- Pucuk paku : dibersihkan dan dicelor bersama sedikit garam
- Sedikit tauge, jirus sekali lalu saja
- Kerang yg direbus tanpa air, masak hingga nampak terbuka dan kopek
- Bawang merah dihiris \
- Cili api ikut pedas
- Belacan - ditumbuk
- Santan
- Jus limau
- Garam
- Gula
- Sedikit kerisik
Cara Memasak Kerabu Pucuk Paku Tauge Kerang :
- Tumbuk cili dan belacan, masukkan sedikit gula.
- Dah hancur, masukkan dalam bekas, masukkan jus limau, santan kotak dan garam secukup rasa.
- Gaul sebati, masukkan juga sedikit kerisik lalu gaul lagi.
- Masukkan pucuk paku, tauge dan bawang yang dihiris, sebatikan.
- Masukkan kerang, sebatikan lagi.
- Siap dihidangkan.
Post a Comment for "Resepi Kerabu Pucuk Paku Tauge Kerang "