Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kerabu Pucuk Paku Tauge Kerang



Bahan Kerabu Pucuk Paku Tauge Kerang :


  • Pucuk paku : dibersihkan dan dicelor bersama sedikit garam
  • Sedikit tauge, jirus sekali lalu saja
  • Kerang yg direbus tanpa air, masak hingga nampak terbuka dan kopek
  • Bawang merah dihiris \
  • Cili api ikut pedas
  • Belacan - ditumbuk 
  • Santan
  • Jus limau
  • Garam
  • Gula
  • Sedikit kerisik 

Cara Memasak Kerabu Pucuk Paku Tauge Kerang : 


  1. Tumbuk cili dan belacan, masukkan sedikit gula.
  2. Dah hancur, masukkan dalam bekas, masukkan jus limau, santan kotak dan garam secukup rasa.
  3. Gaul sebati, masukkan juga sedikit kerisik lalu gaul lagi.
  4. Masukkan pucuk paku, tauge dan bawang yang dihiris, sebatikan.
  5. Masukkan kerang, sebatikan lagi.
  6. Siap dihidangkan.

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Kerabu Pucuk Paku Tauge Kerang "