Skip to content
Resepi Ketam Telur Masin Sedap
By GSJ
Bahan Ketam Telur Masin :
- Ketam 2 ekor
- Telus masih 2 biji
- Bawang merah 5 biji
- Bawang putih 4 ulas
- Cili padi 4 biji
- Daun kari 2 tangkai
- Susu cair
- Ikan bilis
- Garam
Cara Memasak Ketam Telur Masin :
- Bersihkan ketam, letak garam dan kunyit lalu goreng dan toskan.
- Rebus 2 biji telur masin, ambil merahnya dan lenyek-lenyek, tepikan.
- Potong dadu bawang mewah, bawang putih, cili padi.
- Panaskan minyak dan letak butter sikit,lalu tumis bahan yang dipotong dadu tadi.
- Masukkan juga daun kari, tumis hingga garing dan naik bau.
- Masukkan telur masin yang merah yg telah dilenyek kacau sebati.
- Masukkan susu cair dalam 4 sudu besar, kacau sebati.
- Masukkan garam atau kiub ikan bilis secukup rasa.
- Masukkan ketam yang digoreng tadi, kacau sebati.
- Angkat dan boleh dihidangkan.
Post a Comment for "Resepi Ketam Telur Masin Sedap "