Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Ketam Telur Masin Sedap

Ketam Telur Masin

Bahan Ketam Telur Masin :

  • Ketam 2 ekor
  • Telus masih 2 biji
  • Bawang merah 5 biji
  • Bawang putih 4 ulas
  • Cili padi 4 biji
  • Daun kari 2 tangkai
  • Susu cair
  • Ikan bilis
  • Garam

Cara Memasak Ketam Telur Masin : 

  1. Bersihkan ketam, letak garam dan kunyit lalu goreng dan toskan.
  2. Rebus 2 biji telur masin, ambil merahnya dan lenyek-lenyek, tepikan.
  3. Potong dadu bawang mewah, bawang putih, cili padi.
  4. Panaskan minyak dan letak butter sikit,lalu tumis bahan yang dipotong dadu tadi.
  5. Masukkan juga daun kari, tumis hingga garing dan naik bau.
  6. Masukkan telur masin yang merah yg telah dilenyek kacau sebati.
  7. Masukkan susu cair dalam 4 sudu besar, kacau sebati.
  8. Masukkan garam atau kiub ikan bilis secukup rasa.
  9. Masukkan ketam yang digoreng tadi, kacau sebati.
  10. Angkat dan boleh dihidangkan.

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Ketam Telur Masin Sedap "