Resepi Sos Spaghetti Homemade
Bahan Sos Spaghetti :
- 8 biji tomato
- 2 biji bawang holland
- 2 helai daun bay
- 1 batang saleri
- 1 ulas bawang putih
- 1 batang carrot
- 8 sudu besar sos chilli
- 1 kiub ikan bilis
- 1/2 tin kecil
- 2 sudu besar butter
- 1 sudu besar minyak zaitun
Cara Memasak Sos Spaghetti Homemade :
- Basuh tomato, belah 4 tapi tak putus.
- Potong setengah sahaja 4 penjuru tu.
- Masukkan tomato kedalam air mendidih.
- Angkat bila nampak kulit tomato mula mengelupas, toskan dan masukan kedalam air sejuk.
- Kopek kulit tomato dan cincang halus, lalu tepikan.
- Kisar halus carrot, bawang putih, saleri, 1 bawang holland dan 1 daun bay.
- Cincang bawang holland satunya, panaskan butter dan minyak lalu tumis bawang holland bersama 1 helai daun bay.
- Masukan tomato cincang, kacau sebentar.
- Masukan bahan-bahan kisar, kacau lagi dalam 5 minit.
- Masukan tomato puri, sos tomato dan ikan bilis.
- Masak hingga kuah nampak pekat dan diangkat.
Post a Comment for "Resepi Homemade Sos Spaghetti Sedap"