Skip to content
Resepi Ayam Masak kurma
By GSJ
Bahan Ayam Masak kurma :
- 1/2 ekor ayam, dipotong ikut suka
Bahan Dikisar :
- 3 biji bwg merah
- 3 biji bwg putih
- 1 biji chili hijau
- 1 inci halia
- 1 inci kayu manis
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 pkt kecil serbuk rempah kurma Adabi, dibancuh dengan air
- 1 batang serai, dititik
- Sekeping asam jawa
- 2 biji buah keras, ditumbuk
- 1 biji kentang, dibelah 4
- 1 biji bawang besar, dibelah 4
- 1 biji buah tomato, dibelah 4
- 1 mangkuk santan
- Minyak untuk menumis
- Garam
- Gula secukup rasa
Cara penyediaan Ayam Masak kurma :
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar, rempah ratus, halia dan serai hingga naik bau.
- Masukkan rempah kurma dan buah keras. Tambah sedikit air dan kacau.
- Masukkan ayam dan kacau hingga ayam disaluti rempah dan bertukar warna agak keputihan.
- Tuangkan santan dan kacau sesekali hingga mendidih.
- Masukkan kentang dan masak sehingga kentang lembut.
- Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam dan gula.
- Masukkan bawang besar dan cili hijau yg telah dibelah.
- Kacau sebentar dan bolehlah dihidang dengan nasi.
Post a Comment for "Resepi Ayam Masak kurma"