Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kuah Kacang Sedap


Bahan Kuah Kacang Sedap: 

  • 300 gm kacang tanah - sangar dan kisar  
  • 100 gm gula pasir
  •  150 gm gula merah 
  • 40 gm asam jawa 
  • 1 sudu kecil garam 
  •  1 sudu kecil kunyit serbuk
  •  1 cawan minyak masak  - untuk menumis 

Bahan Kisar:

  • 2 biji buah keras
  • 1 sudu besar ketumbar biji - sangar
  • 1 sudu kecil jintan kasar - sangar
  • 1 sudu kecil jintan halus - sangar
  • 2 hiris lengkuas
  • 2 hiris halia muda
  • 20 tangkai cili kering
  • 7 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 7 batang serai - hiris
  • 20 gm udang kering

Cara Memasak Kuah Kacang Sedap: 

  1. Satukan gula merah dan asam jawa, diramas dengan secukup air untuk mendapatkan 500 gm air asam, bancuh kacang tanah kisar dan gaul rata.
  2. Panaskan minyak  dan tumis bahan kisar hingga garing.
  3. Masukkan gula, garam dan kunyit serbuk dan gaul rata.
  4. Masukkan bancuhan air asam dan kacang ke dalam bahan tumis.
  5. Seimbangkan rasanya dan masak hingga  keluar pecah minyak dengan api sederhana. Sentiasa kacau yerk,
  6. Selamat mencuba.
Nota:
Jika kuah kacang kelihatan agak pekat, boleh tambah sedikit-sedikit air panas bergantung nak cair macam mana kuah kacang tu, kacau sebati atas api sederhana dan boleh dihidangkan.

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Kuah Kacang Sedap"