Resepi Nasi Ayam Ala Kak Wok Kelantan
Pada blog kali ini, Mai nak share kan resepi Nasi ayam ala kak wok kelantan yang sangan femes. Kalau nak makan tak payah pergi jauh-jauh dah, cukup masak di dapuer je.
Resepi ni bukan lah dari resepi asal, Mai ada olah ikut bahan apa yg ada kat dapur je. Nak sediakan pun tak susah, cuma ada beberapa bahagian penyediaan untuk dapatkan set lengkap nasi ala kak Wok.
Kari Ayam Ala Kak Wok
Bahan Kari Ayam ala Kak Wok:
- 1/2 ekor ayam
- 4 sudu makan rempah kari daging
- 4 sudu makan serbuk cili
- 2 sudu makan rempah beriani
- 200 ml Santan Kara (Boleh guna santan pekat fresh)
- Air secukupnya
- 2 keping kiub ayam ADABI
- 1/2 sudu makan asam jawa - campur sedikit air untuk dapatkan jusnya
- Garam
Bahan Tumis:
- 1 biji bawang besar - hiris nipis
- 1 inci halia - hiris halus
- 4 pelepah daun kari
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 biji buah pelaga
- 5 kuntum bunga cengkih
Cara Memasak Kari Ayam Ala Kak Wok:
- Panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumis hingga wangi.
- Masukkan semua rempah yang telah dibancuh dengan sedikit air hingga menjadi pes.
- Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkankan ayam, gaul rata.
- Masukkan santan, gaul rata.
- Masukkan air asam jawa, air secukupnya untuk jadi kuah. Masak hingga mendidih.
- Masukkan kiub ayam dan garam.
- Teruskan memasak sehingga pecah minyak.
- Tutup api, sedia untuk dihidangkan.
Ayam Koreng Kunyit Ala Kak Wok
Bahan Ayam Goreng Kunyit:
- 1/2 ekor ayam
- Garam
- Serbuk kunyit
- Serbuk pati ayam/ aji no moto/ perencah makanan HILAL
- Kacang panjang - potong 2 inci panjang (saya tak bubuh)
- Bawang besar - potong kasar
Cara Memasak Ayam Goreng Kunyit:
- Gaul ayam bersama garam, serbuk kunyit dan perencah makanan HILAL. Perap sebentar.
- Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ayam hingga masak.
- Masukkan kacang panjang dan bawang besar. Goreng sehingga kacang dan bawang layu.
- Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Sambal Cuka Ala Kak Wok
Bahan Sambal Cuka:
- Cili merah
- Cili api
- Cuka
- Garam
- Gula
Cara Memasak Sambal Cuka:
- Masukkan semua bahan dan sedikit air masak ke dalam blender.
- Blend hingga halus.
- Sambal ni perlu ada rasa masam dan manisnya.
- Sedia untuk dihidangkan.
Resepi Mudah dan Sedap
- Resepi Ayam Hutan Masak Rendang yang SedapRendang ayam hutan ialah salah satu hidangan khas yang berasal dari kawasan hutan. Ia mudah disediakan dan mempunyai citarasa yang sangat sedap. Rendang ayam hutan juga mempunyai banyak khasiat untuk kesihatan anda. Anda boleh menyediakannya dengan ...
- Resepi Ayam Masak Kicap yang Sedap dan Mudah untuk DibuatAyam masak kicap adalah hidangan masakan tradisional yang amat popular di Malaysia. Ramai orang memasak hidangan ini di rumah kerana ia mudah dan cepat disediakan serta mempunyai rasa yang sedap. Jika anda ingin mencuba resepi yang mudah, berikut ad ...
- Resepi Ayam Goreng Oat Jom Cuba!Ayam goreng oat adalah salah satu hidangan yang mudah dan lazat. Ia memiliki rasa yang kaya dan menyelerakan. Resepi ini juga rendah kalori dan menyediakan pelbagai nutrisi yang diperlukan untuk kesihatan yang baik. Cuba resepi ini dan rasai sensasi ...
- Resepi Ayam Kunyit ala Thai - Hidangan Lazat dan Mudah untuk DimasakDalam artikel ini, kami akan kongsikan dengan anda resepi ayam kunyit ala Thai yang mudah dan sedap. Hidangan ini mempunyai kombinasi rasa yang unik dan dapat memenuhi selera anda yang mahukan rasa pedas, asam dan manis dalam satu hidangan.Resepi Ay ...
- Resepi Ayam Madu Sabah yang Mudah dan SedapAyam Madu Sabah merupakan hidangan tradisional yang popular di Sabah. Rasa manis gurih dari madu dan campuran herba-herba lokal memberikan cita rasa unik kepada hidangan ini. Resepi Ayam Madu Sabah ini mudah disediakan dan pasti sesuai untuk dihidan ...
- Resepi Rendang Ayam Negeri Sembilan yang SedapRendang ayam negeri Sembilan adalah salah satu masakan tradisional yang sangat popular di Malaysia. Rendang ayam ini mempunyai rasa yang pedas, pekat dan lemak santan yang lazat. Bagi yang ingin mencuba masakan tradisional yang sedap ini, di bawah a ...
- Ayam Ungkep: Resepi dan Cara MemasaknyaAyam ungkep adalah masakan khas Indonesia yang populer di kalangan penggemar hidangan berkuah. Hidangan ini dibuat dengan ayam yang dimasak dalam bumbu yang kaya dan pekat, yang memberikan rasa yang lezat dan kaya. Dalam artikel ini, kita akan memba ...
- Resepi Ayam Percik Goreng: Cara Menyediakan Hidangan Malaysia Yang LazatAyam percik goreng adalah hidangan yang amat popular di Malaysia. Dengan campuran sos yang sedap dan acar yang lazat, ia menjadi pilihan yang sesuai untuk seisi keluarga. Berikut adalah resepi yang mudah untuk anda cuba.Bahan-bahan1 kg dada ayamGara ...
- Resepi Ayam Percik Maggi Cukup RasaAyam percik Maggi cukup rasa adalah sejenis hidangan yang sederhana tetapi beraroma dan rasa yang sedap. Ia menggunakan bumbu ayam Maggi cukup rasa sebagai asas dan bahan-bahan tambahan lain seperti cili, bawang, dan rempah-rempah lain untuk memberi ...
- Resepi Air Asam Ayam Bakar Sedap dan Lazat Resepi Air Asam Bahan Air Asam: 20 biji cili padi atau ikut pedas 4 biji cili merah Belacan - bakar sedikit Tomato 1 biji besar 2 biji bawang besar Limau 1 - 2 biji (ikut saiz) 1 sudu besar asam jawa (ramas dengan air suam) Gu ...
Post a Comment for "Resepi Nasi Ayam Ala Kak Wok Kelantan"