Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Nasi Ayam Ala Kak Wok Kelantan

Pada blog kali ini, Mai nak share kan resepi Nasi ayam ala kak wok kelantan yang sangan femes. Kalau nak makan tak payah pergi jauh-jauh dah, cukup masak di dapuer je.

Resepi ni bukan lah dari resepi asal, Mai ada olah ikut bahan apa yg ada kat dapur je. Nak sediakan pun tak susah, cuma ada beberapa bahagian penyediaan untuk dapatkan set lengkap nasi ala kak Wok.

Kari Ayam Ala Kak Wok


Resepi Kari Ayam Kak Wok

Bahan Kari Ayam ala Kak Wok:

  • 1/2 ekor ayam
  • 4 sudu makan rempah kari daging
  • 4 sudu makan serbuk cili
  • 2 sudu makan rempah beriani
  • 200 ml Santan Kara (Boleh guna santan pekat fresh)
  • Air secukupnya
  • 2 keping kiub ayam ADABI
  • 1/2 sudu makan asam jawa - campur sedikit air untuk dapatkan jusnya
  • Garam

Bahan Tumis:

  • 1 biji bawang besar - hiris nipis
  • 1 inci halia - hiris halus
  • 4 pelepah daun kari
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 biji buah pelaga
  • 5 kuntum bunga cengkih

Cara Memasak Kari Ayam Ala Kak Wok:

  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumis hingga wangi.
  2. Masukkan semua rempah yang telah dibancuh dengan sedikit air hingga menjadi pes.
  3. Tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkankan ayam, gaul rata.
  5. Masukkan santan, gaul rata.
  6. Masukkan air asam jawa, air secukupnya untuk jadi kuah. Masak hingga mendidih.
  7. Masukkan kiub ayam dan garam.
  8. Teruskan memasak sehingga pecah minyak. 
  9. Tutup api, sedia untuk dihidangkan.


Ayam Koreng Kunyit Ala Kak Wok


Resepi Ayam Goreng Kunyit ala Kak Wok

Bahan Ayam Goreng Kunyit:

  • 1/2 ekor ayam
  • Garam
  • Serbuk kunyit
  • Serbuk pati ayam/ aji no moto/ perencah makanan HILAL
  • Kacang panjang - potong 2 inci panjang (saya tak bubuh)
  • Bawang besar - potong kasar

Cara Memasak Ayam Goreng Kunyit:

  1. Gaul ayam bersama garam, serbuk kunyit dan perencah makanan HILAL. Perap sebentar.
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ayam hingga masak.
  3. Masukkan kacang panjang dan bawang besar. Goreng sehingga kacang dan bawang layu.
  4. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

Sambal Cuka Ala Kak Wok


Sambal Cuka Kak Wok

Bahan Sambal Cuka:

  • Cili merah
  • Cili api
  • Cuka
  • Garam
  • Gula

Cara Memasak Sambal Cuka:

  1. Masukkan semua bahan dan sedikit air masak ke dalam blender.
  2. Blend hingga halus.
  3. Sambal ni perlu ada rasa masam dan manisnya.
  4. Sedia untuk dihidangkan.


Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Nasi Ayam Ala Kak Wok Kelantan"