Resepi Buah Melaka Sukatan Cawan
Hello Sobat Mai!
Sedapnya bila kita dapat merasai makanan yang manis-manis dan lezat. Salah satu hidangan yang popular di Malaysia ialah kuih tradisional buah Melaka. Kuih ini sangat mudah untuk disediakan dan sesuai dimakan pada bila-bila masa. Kuih buah Melaka ini terdiri daripada dua jenis bahan utama iaitu gula melaka dan tepung ketan. Jangan risau, resepi ini menggunakan sukatan cawan dan sangat mudah untuk dipraktikkan.Bahan-bahan:
Cara-cara:
1. Campurkan tepung ketan dengan air suam dalam satu bekas dan adun hingga sebati.
2. Bulatkan adunan dan tekan sedikit hingga menjadi seperti mangkuk.
3. Rebus air dalam kuali dan masukkan adunan ketan ke dalam air yang sedang mendidih.
4. Masak selama lebih kurang 10 minit atau sehingga ketan masak sepenuhnya.
5. Angkat ketan yang telah dimasak dan rendamkan dalam air sejuk.
6. Campurkan gula melaka dan air dalam kuali dan masak sehingga gula melaka larut.
7. Tambahkan sedikit garam untuk memberikan perasa.
8. Ambil ketan yang telah direndam dan bulatkan menjadi bola-bola kecil.
9. Gulingkan bola ketan dalam kelapa parut kasar.
10. Masukkan bola ketan ke dalam kuah gula melaka yang telah disediakan tadi.
11. Masak seketika sehingga semua bola ketan diselaputi kuah gula melaka.
12. Angkat kuih buah Melaka dan hidangkan dengan secukup rasa.
Post a Comment for "Resepi Buah Melaka Sukatan Cawan"