Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Koci Labu Masakan Tradisional

Resepi Koci Labu Masakan TradisionalSource: bing.com

Salam Sobat Mai!

Memasak adalah salah satu aktiviti yang menyeronokkan. Terutama apabila kita dapat menyediakan hidangan yang enak dan menyelerakan. Di sini saya ingin berkongsi dengan anda resepi koci labu masakan tradisional yang pasti akan memenuhi kriteria tersebut. Koci labu adalah salah satu makanan tradisional yang biasa dihidangkan semasa raya dan juga majlis-majlis tertentu. Ia mempunyai rasa yang manis dan lembut serta mempunyai tekstur yang kenyal.

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 500g tepung ketan
  • 300g labu kuning
  • 150g gula melaka
  • 100g kelapa parut
  • 1 sudu teh garam
  • Air secukupnya
  • Untuk membuat koci labu yang lembut dan kenyal, pastikan anda membeli tepung ketan yang berkualiti dan segar. Labu kuning pula boleh didapati di pasar raya atau kedai-kedai runcit tempatan. Gula melaka dan kelapa parut juga boleh dibeli di kedai-kedai runcit atau pasar.

    Cara-cara penyediaan:

    1. Bersihkan labu kuning dan potong kecil-kecil. Rebus labu kuning sehingga empuk.

    2. Setelah labu kuning empuk, lumatkan labu dengan garpu atau blend sehingga menjadi lembut.

    3. Campurkan tepung ketan, gula melaka dan garam. Gaulkan bahan-bahan tersebut.

    4. Masukkan labu kuning yang telah dilumatkan ke dalam campuran tepung ketan. Gaul rata sehingga menjadi doh yang lembut.

    5. Ambil sebahagian doh, dan bentuk menjadi bola-bola kecil. Letakkan kelapa parut di atas bola ketan tersebut.

    6. Rebus bola ketan yang telah dibentuk dalam air yang mendidih sehingga bola ketan tersebut naik ke permukaan.

    7. Angkat bola ketan yang telah masak dan toskan airnya.

    8. Koci labu siap dihidangkan dan boleh dinikmati dengan segelas teh atau kopi yang hangat.

    Kesimpulan:

    Resepi koci labu masakan tradisional ini mudah disediakan dan amat sesuai untuk dimasak ketika raya atau majlis-majlis tertentu. Pastikan anda mengambil kualiti bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan koci labu yang lembut dan kenyal. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah dan kongsikan dengan keluarga dan rakan-rakan anda.

    Selamat mencuba dan jumpa lagi di resepi-resepi lain yang menarik!

    Resepi Mudah dan Sedap

    • Resepi Keledek - Santai dan Sedap
      Resepi Keledek - Santai dan SedapSource: bing.com Kenali Keledek Hello Sobat Mai! Kali ini kita akan berbicara tentang keledek atau ubi keledek. Keledek adalah sejenis tumbuhan yang kaya dengan nutrisi dan serat. Ia datang dalam pelbagai jenis, termasuk keledek ungu, keledek merah, ...
    • Resepi Red Ruby: Minuman Segar Yang Cocok Diminum Di Hari Panas
      Resepi Red Ruby: Minuman Segar Yang Cocok Diminum Di Hari PanasSource: bing.com Sobat Mai, Apakah Kamu Sudah Pernah Mencoba Minuman Red Ruby? Hello Sobat Mai, kamu pasti sudah tahu dong kalau di Indonesia terdapat banyak sekali minuman segar yang bisa kamu coba. Salah satu minuman segar yang paling populer adal ...
    • Resepi Dessert: Manisnya Hidup!
      Resepi Dessert: Manisnya Hidup!Source: bing.comHello Sobat Mai! Siapa yang tidak suka dessert? Kudapan manis yang bisa membuat kita bahagia seketika. Kali ini, saya akan berbagi resepi dessert yang bisa kamu buat di rumah. Yuk, simak!1. Puding CoklatPuding coklat adalah salah sat ...
    • Resepi Cekodok: Santapan Kegemaran Semua Orang
      Resepi Cekodok: Santapan Kegemaran Semua OrangSource: bing.comKenapa Cekodok Begitu Popular?Hello Sobat Mai! Siapa yang tidak suka makanan ringan? Ada begitu banyak pilihan di luar sana, tetapi cekodok tetap menjadi salah satu santapan kegemaran semua orang. Cekodok yang kecil dan gebu ini memi ...
    • Brownies Resipi: Cara Mudah Membuat Kudapan yang Tak Tergantikan
      Brownies Resipi: Cara Mudah Membuat Kudapan yang Tak TergantikanSource: bing.comKenalan dengan BrowniesHello Sobat Mai, siapa yang tidak suka dengan kudapan yang manis dan lezat seperti brownies. Brownies adalah sejenis kek kecil dan padat yang biasanya terbuat dari coklat dan kacang yang diiris. Kudapan ini san ...
    • Resepi Ketayap
      Resepi KetayapSource: bing.comKenapa Perlu Mencuba Resepi Ketayap?Hello Sobat Mai, jika anda mencari sesuatu yang istimewa untuk dihidangkan pada masa makan malam atau acara keluarga, resepi ketayap adalah pilihan yang tepat. Ketayap adalah sejenis kuih tradision ...
    • Resepi Macaron
      Resepi MacaronSource: bing.comApa itu Macaron?Hello Sobat Mai! Kali ini kita akan membahas resepi macaron yang sedang naik daun di kalangan penggemar kue-kue manis. Macaron adalah sejenis kue kecil yang terbuat dari tepung almond, gula, putih telur dan pewarna ma ...
    • Resepi Sup Ekor yang Sedap dan Menyelerakan untuk Anda Coba
      Resepi Sup Ekor yang Sedap dan Menyelerakan untuk Anda CobaSource: bing.com Hello Sobat Mai! Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog kami yang tercinta. Kali ini kami ingin berkongsi dengan anda resepi sup ekor yang sedap dan pastinya menyelerakan. Sup ekor merupakan salah satu masakan yang popular ...
    • Resipi Kerepek - Cara Mudah dan Santai
      Resipi Kerepek - Cara Mudah dan SantaiSource: bing.comAssalamualaikum Sobat Mai!Kerepek adalah makanan ringan yang popular di Malaysia. Terdapat pelbagai jenis kerepek yang boleh dijumpai di pasar raya atau kedai-kedai makanan. Namun, adakah Sobat Mai tahu bahawa kerepek boleh dibuat se ...
    • Resepi Che Nom
      Resepi Che NomSource: bing.comMakanan Tradisional Malaysia yang SedapHello Sobat Mai, kali ini saya ingin membagikan resepi che nom, makanan tradisional Malaysia yang pasti bikin kamu ketagihan. Che nom adalah sejenis kuih tradisional yang terbuat dari tepung ber ...

    Post a Comment for "Resepi Koci Labu Masakan Tradisional"