Resepi Pulut Sekaya
Hello Sobat Mai! Selamat datang ke artikel tentang resepi pulut sekaya yang sedap dan mudah untuk disediakan.
Pulut sekaya adalah salah satu kuih tradisional Malaysia yang sangat popular di kalangan masyarakat tempatan. Ia terdiri daripada lapisan pulut dan lapisan sekaya yang dipanggang sehingga keperangan. Kuih ini boleh menjadi pencuci mulut yang sempurna atau makanan ringan yang sesuai untuk dimakan pada bila-bila masa.
Di bawah ini adalah resepi pulut sekaya yang mudah dan sedap untuk anda coba sendiri di rumah.
Bahan-bahan
- 2 cawan pulut glutinous
- 2 cawan santan kelapa
- 1 cawan gula pasir
- 5 biji telur
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh tepung beras
- Daun pandan
Cara-cara
1. Rendam pulut glutinous dalam air selama 2 jam.
2. Rebus santan kelapa, gula pasir, dan daun pandan dalam kuali kecil.
3. Pukul telur dan garam sehingga kembang.
4. Masukkan tepung beras dan kacau rata.
5. Tambahkan campuran telur ke dalam santan yang sudah direbus dan kacau rata.
6. Angkat santan dan biarkan ia sejuk.
7. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius
8. Ambil sekeping daun pisang dan letakkan di atas dulang.
9. Sapu sedikit minyak pada daun pisang.
10. Ambil sedikit pulut dan ratakan di atas daun pisang.
11. Letakkan sekeping daun pisang di atas pulut.
12. Sapu sedikit minyak di atas daun pisang.
13. Letakkan campuran sekaya di atas daun pisang.
14. Tutupkan sekaya dengan sekeping daun pisang.
15. Ulangi proses ini sehingga semua bahan habis.
16. Panggang di dalam ketuhar selama 30 minit atau sehingga keperangan.
17. Keluarkan dari ketuhar dan biarkan ia sejuk.
18. Hias dengan potongan daun pisang dan hidangkan.
Kesimpulan
Sekarang anda tahu cara membuat pulut sekaya yang sedap dan mudah. Jangan ragu-ragu untuk mencuba resepi ini di rumah dan berkongsi dengan keluarga dan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Pulut Sekaya"