Source: bing.comSalam sejahtera Sobat Mai! Hari ini, saya ingin berkongsi dengan anda satu lagi resepi yang pasti akan memukau lidah anda. Resepi yang saya maksudkan ialah resepi kari udang mamak. Bagi anda yang gemar dengan masakan Malaysia, pasti tidak akan melepaskan peluang untuk mencuba resepi yang satu ini.
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 500g udang bersaiz sederhana- 2 biji bawang besar- 4 ulas bawang putih- 1 inci halia- 2 batang serai- 5 helai daun kari- 2 sudu besar serbuk kari- 1 sudu kecil kunyit- 1 sudu kecil jintan manis- 1 sudu kecil ketumbar- 1 cawan santan pekat- 1 cawan air- Garam secukup rasa- Gula secukup rasa- Minyak masak secukupnya
Cara-cara memasak:
1. Bersihkan udang dan toskan airnya. Letakkan sedikit garam dan gula pada udang dan gaul rata. Biarkan selama 10 minit. 2. Tumbuk halus bawang besar, bawang putih, halia dan serai. 3. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan-bahan tumbuk sehingga wangi. 4. Masukkan serbuk kari, kunyit, jintan manis, ketumbar dan daun kari. Kacau sebentar. 5. Masukkan udang dan kacau sebentar. 6. Tambahkan santan pekat dan air. Kacau perlahan. 7. Biarkan kari mendidih dan masak sehingga udang masak. 8. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
Cara penyajian:
1. Letakkan kari udang mamak dalam mangkuk. 2. Hias dengan sedikit daun kari. 3. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi panas.
Kesimpulan
Itulah resepi kari udang mamak yang sedap dan pasti memukau selera anda. Dengan sedikit usaha, anda boleh memasak hidangan yang istimewa ini sendiri di rumah. Jangan lupa untuk menghidangkan resepi ini dengan nasi panas yang baru dimasak. Selamat mencuba dan semoga berjaya! Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Kari Udang Mamak"