Resepi Macaroni Bolognese
Salam Sobat Mai!
Apa khabar? Hari ini, kita akan belajar resepi yang sangat mudah untuk dimasak dan pasti akan memuaskan selera kita. Resepi yang akan kita bahas hari ini adalah resepi Macaroni Bolognese. Siapa yang tidak suka dengan pasta yang lembut dan gurih dengan daging cincang yang pedas? Bagi penggemar pasta, resepi ini wajib dicoba. Yuk, kita mulai!
Bahan-bahan
- 500 gram macaroni
- 500 gram daging cincang
- 1 biji bawang besar, dicincang halus
- 2 ulas bawang putih, dicincang halus
- 1 biji tomato besar, dipotong dadu
- 1 sudu besar tomato paste
- 1 sudu kecil serbuk kari
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 sudu kecil serbuk cili
- 1 sudu kecil gula
- 1/2 cawan air
- Garam secukup rasa
- Minyak masak secukupnya
Cara-cara
1. Didihkan air dalam periuk dan masukkan macaroni. Masak sehingga empuk, kemudian toskan air.
2. Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga harum.
3. Masukkan daging cincang dan masak sehingga berubah warna kecoklatan.
4. Tambahkan tomato dan masak sehingga layu.
5. Masukkan tomato paste, serbuk kari, serbuk lada hitam, serbuk cili, gula dan garam. Gaul rata.
6. Tuangkan air dan biarkan kuah mendidih. Kemudian, kecilkan api dan biarkan kuah masak sehingga pekat.
7. Masukkan macaroni yang telah dimasak ke dalam kuah dan gaul rata.
8. Angkat dari dapur dan hidangkan segera.
Kesimpulan
Itulah resepi Macaroni Bolognese yang mudah dan sedap. Anda boleh menambahkan keju parut di atasnya untuk menambah rasa. Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Macaroni Bolognese"