Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Tepung Gandum: Rahsia Kek Lembab dan Sedap

Resepi Tepung Gandum: Rahsia Kek Lembab Dan SedapSource: bing.com

Tepung Gandum: Bahan Penting untuk Kek yang Sedap

Hello Sobat Mai! Apakah anda selalu ingin membuat kek yang lembab dan sedap? Satu bahan yang penting dalam membuat kek adalah tepung gandum. Tepung gandum adalah salah satu bahan yang paling biasa digunakan dalam membuat kek, roti dan pastri. Tepung gandum mempunyai kandungan gluten yang tinggi, yang memberi kelembutan dan kekenyalan pada kek. Tepung gandum juga mengandungi banyak nutrisi yang baik untuk kesihatan kita seperti serat, vitamin B dan E, serta mineral seperti zink dan besi. Oleh itu, tidak hairanlah jika kebanyakan resepi kek memerlukan tepung gandum sebagai bahan utama.

Resepi Kek Pandan dengan Tepung Gandum

Jika anda sedang mencari resepi kek yang menggunakan tepung gandum, anda boleh mencuba resepi kek pandan ini. Bahan-bahannya mudah didapati dan cara penyediaannya tidak susah.Bahan-bahan:- 200 gram tepung gandum- 1 sudu teh baking powder- 1/2 sudu teh garam- 4 biji telur- 200 gram gula castor- 1 sudu teh ekstrak pandan- 150 gram santan pekat- 100 gram minyak masakCara-cara:1. Pukul telur dan gula castor hingga kembang.2. Masukkan ekstrak pandan dan pukul hingga sebati.3. Masukkan tepung gandum, baking powder dan garam. Kacau rata.4. Masukkan santan pekat dan minyak masak. Kacau rata hingga sebati.5. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 40 minit.

Resepi Kuih Lapis dengan Tepung Gandum

Selain kek, tepung gandum juga boleh digunakan untuk membuat kuih. Kuih lapis adalah salah satu jenis kuih yang popular di Malaysia. Kuih lapis yang lembut dan sedap boleh dibuat dengan menggunakan tepung gandum.Bahan-bahan:- 500 gram tepung gandum- 150 gram gula melaka- 100 gram gula castor- 1 liter santan pekat- 1 sudu teh garam- Pewarna makanan (warna merah dan hijau)Cara-cara:1. Campurkan tepung gandum, gula castor dan garam dalam satu bekas.2. Masukkan santan pekat dan kacau rata hingga sebati.3. Tambahkan gula melaka dan kacau hingga larut.4. Bahagikan adunan menjadi 3 bahagian yang sama besar.5. Tambahkan pewarna makanan ke dalam masing-masing bahagian adunan.6. Tuangkan sedikit adunan ke dalam loyang kukus yang sudah dialas dengan daun pandan.7. Kukus selama 10 minit atau sehingga adunan matang.8. Ulangi langkah 6 dan 7 dengan adunan yang lain.9. Kukus kuih selama 30 minit atau sehingga siap.

Tips untuk Menggunakan Tepung Gandum

Untuk mendapatkan kek dan kuih yang lembab dan sedap, ada beberapa tips yang perlu diambil kira semasa menggunakan tepung gandum:1. Gunakan tepung gandum yang berkualiti tinggi.2. Ayak tepung gandum sebelum menggunakannya.3. Jangan terlalu mengadun adunan kek atau kuih. Adunan yang terlalu kerap dikacau boleh menyebabkan kek atau kuih menjadi keras.4. Gunakan suhu dan masa yang betul semasa memanggang atau mengukus kek atau kuih.

Kesimpulan

Tepung gandum adalah bahan penting dalam membuat kek dan kuih yang lembab dan sedap. Dengan menggunakan resepi yang betul dan mengikuti tips yang diberikan, anda pasti akan mendapat kek atau kuih yang enak dan lembab. Jangan lupa untuk mencuba resepi lain yang menarik dan jumpa lagi dalam artikel berikutnya!

Resepi Mudah dan Sedap

  • Resepi Pavlova
    Resepi PavlovaSource: bing.comPendahuluanHello Sobat Mai! Kali ini saya akan berbicara tentang resepi pavlova. Pavlova adalah sejenis kek meringue yang sangat popular di Australia dan New Zealand. Pavlova sering disajikan semasa majlis-majlis atau acara-acara ist ...
  • Resepi Sos Thai Yang Sedap Dan Mudah
    Resepi Sos Thai Yang Sedap Dan MudahSource: bing.comSalam Sobat Mai!Hello Sobat Mai! Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda resepi sos thai yang sedap dan mudah untuk dibuat di rumah. Sos thai adalah salah satu sos yang popular di Thailand dan kini semakin popular di Malaysia. Sos ...
  • Resepi Karipap yang Sedap dan Mudah
    Resepi Karipap yang Sedap dan MudahSource: bing.comAssalamualaikum Sobat Mai!Sobat Mai, karipap merupakan salah satu hidangan kegemaran di Malaysia. Karipap yang enak dan sedap pasti akan menjadi pilihan untuk hidangan di waktu petang atau sebagai makanan ringan ketika bersantai deng ...
  • Resepi Sup Ekor yang Sedap dan Menyelerakan untuk Anda Coba
    Resepi Sup Ekor yang Sedap dan Menyelerakan untuk Anda CobaSource: bing.com Hello Sobat Mai! Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog kami yang tercinta. Kali ini kami ingin berkongsi dengan anda resepi sup ekor yang sedap dan pastinya menyelerakan. Sup ekor merupakan salah satu masakan yang popular ...
  • Resepi Tom Yam yang Sedap untuk Dicuba di Rumah
    Resepi Tom Yam yang Sedap untuk Dicuba di RumahSource: bing.comTom Yam, Makanan Thailand yang Menggugah SeleraHello Sobat Mai, kali ini kita akan membahas tentang resepi tom yam yang pasti membuat lidah Sobat Mai bergoyang. Tom Yam adalah makanan khas Thailand yang terkenal dengan citarasa pedas ...
  • Resepi Japchae
    Resepi JapchaeSource: bing.com Apa Itu Japchae? Hello Sobat Mai! Kali ini, kita akan membahas resepi Japchae, masakan Korea Selatan yang populer di seluruh dunia. Japchae merupakan masakan tradisional Korea yang terbuat dari mie kentang yang dicampur dengan berba ...
  • Resepi Cencaru yang Sedap dan Mudah Dibuat
    Resepi Cencaru yang Sedap dan Mudah DibuatSource: bing.comMari Kita Kenali CencaruHello Sobat Mai! Kali ini kita akan membahas tentang resepi cencaru yang sangat populer di Malaysia. Cencaru merupakan sejenis ikan laut yang biasanya hidup di perairan pantai. Ikan ini mempunyai ukuran yang k ...
  • Brownies Resipi: Cara Mudah Membuat Kudapan yang Tak Tergantikan
    Brownies Resipi: Cara Mudah Membuat Kudapan yang Tak TergantikanSource: bing.comKenalan dengan BrowniesHello Sobat Mai, siapa yang tidak suka dengan kudapan yang manis dan lezat seperti brownies. Brownies adalah sejenis kek kecil dan padat yang biasanya terbuat dari coklat dan kacang yang diiris. Kudapan ini san ...
  • Resepi Ketayap
    Resepi KetayapSource: bing.comKenapa Perlu Mencuba Resepi Ketayap?Hello Sobat Mai, jika anda mencari sesuatu yang istimewa untuk dihidangkan pada masa makan malam atau acara keluarga, resepi ketayap adalah pilihan yang tepat. Ketayap adalah sejenis kuih tradision ...
  • Resepi Keledek - Santai dan Sedap
    Resepi Keledek - Santai dan SedapSource: bing.com Kenali Keledek Hello Sobat Mai! Kali ini kita akan berbicara tentang keledek atau ubi keledek. Keledek adalah sejenis tumbuhan yang kaya dengan nutrisi dan serat. Ia datang dalam pelbagai jenis, termasuk keledek ungu, keledek merah, ...

Post a Comment for "Resepi Tepung Gandum: Rahsia Kek Lembab dan Sedap"