Resepi Lompat Tikam: Kuih Tradisional Malaysia yang Sedap
Pengenalan
Hello Sobat Mai! Kali ini, kita akan membincangkan tentang resepi kuih tradisional Malaysia yang sangat popular iaitu lompat tikam. Kuih lompat tikam ini pada asalnya berasal dari negeri Melaka dan boleh didapati di seluruh Malaysia. Ia terkenal dengan tekstur lembut dan rasa manis yang memukau lidah. Jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi ini dan memuaskan selera anda!Bahan-bahan
Sebelum memulakan proses memasak, pastikan anda mempunyai semua bahan-bahan yang diperlukan. Berikut adalah senarai bahan-bahan yang perlu disediakan:- 1 cawan tepung beras- 1 cawan air suam- 1 cawan santan pekat- ¾ cawan gula- 1 sudu teh garam- Pewarna makanan (optional)- Daun pisang untuk alasCara-cara
1. Pertama sekali, campurkan tepung beras dengan air suam dan gaul rata sehingga tidak ada ketulan.2. Kemudian, masukkan santan pekat ke dalam kuali dan panaskan dengan api sederhana.3. Setelah itu, masukkan gula dan garam ke dalam santan. Kacau sehingga gula larut dan sebati dengan santan.4. Selepas itu, tuangkan campuran tepung beras ke dalam kuali dan kacau perlahan-lahan.5. Kacau sehingga adunan pekat dan tidak ada ketulan. Jangan risau jika kelihatan cair pada mulanya, kerana ia akan menebal semasa dimasak.6. Tambahkan pewarna makanan (jika menggunakan) dan kacau sehingga sebati.7. Setelah itu, tutup kuali dan biarkan adunan itu masak selama kira-kira 10 minit dengan api sederhana.8. Setelah 10 minit, buka kuali dan kacau lagi sehingga sebati. Tutup semula kuali dan masak selama 10 minit lagi.9. Ulangi proses ini sehingga adunan menebal dan kelihatan seperti jeli yang lembut.10. Setelah itu, biarkan adunan itu sejuk sekejap.11. Sambil menunggu, sediakan daun pisang dan sapukan sedikit minyak supaya tidak melekat.12. Kemudian, tuangkan adunan ke dalam bekas yang disediakan dan ratakan permukaannya.13. Biarkan adunan itu sejuk sepenuhnya semasa ia diletakkan di dalam bekas.14. Setelah itu, potong adunan menjadi kepingan yang sesuai.15. Ambil sekeping kuih dan lipatkan dua kali.16. Letakkan kepingan kuih di atas daun pisang dan lipatkan daun pisang.17. Tekan-tekan sedikit agar kuih tidak jatuh semasa dipotong.18. Ulangi proses ini sehingga semua kepingan kuih habis.19. Kuih lompat tikam siap dihidangkan dan boleh dinikmati bersama keluarga dan rakan-rakan.20. Selamat mencuba resepi ini!Kesimpulan
Resepi lompat tikam adalah salah satu resepi kuih tradisional Malaysia yang sangat popular dan mudah untuk dibuat. Dengan mengikuti langkah-langkah yang diberikan, anda pasti akan dapat menghasilkan kuih yang lembut dan sedap. Jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi ini dan memuaskan selera anda!Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!Resepi Mudah dan Sedap
- Brownies Resipi: Cara Mudah Membuat Kudapan yang Tak TergantikanSource: bing.comKenalan dengan BrowniesHello Sobat Mai, siapa yang tidak suka dengan kudapan yang manis dan lezat seperti brownies. Brownies adalah sejenis kek kecil dan padat yang biasanya terbuat dari coklat dan kacang yang diiris. Kudapan ini san ...
- Resipi Kerepek - Cara Mudah dan SantaiSource: bing.comAssalamualaikum Sobat Mai!Kerepek adalah makanan ringan yang popular di Malaysia. Terdapat pelbagai jenis kerepek yang boleh dijumpai di pasar raya atau kedai-kedai makanan. Namun, adakah Sobat Mai tahu bahawa kerepek boleh dibuat se ...
- Resepi Cup Cake yang Sedap dan MudahSource: bing.comAssalamualaikum, Sobat Mai!Cup cake adalah salah satu jenis kuih yang sangat popular di kalangan masyarakat Malaysia. Selain mudah untuk dibuat, cup cake juga boleh dimakan pada bila-bila masa dan sesuai untuk dihidangkan pada pelbag ...
- Resepi Sup Ekor yang Sedap dan Menyelerakan untuk Anda CobaSource: bing.com Hello Sobat Mai! Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog kami yang tercinta. Kali ini kami ingin berkongsi dengan anda resepi sup ekor yang sedap dan pastinya menyelerakan. Sup ekor merupakan salah satu masakan yang popular ...
- Dumpling Resepi - Cara Mudah Membuat Dumpling yang LezatSource: bing.com1. Hello Sobat Mai, Selamat Datang di Resepi Dumpling yang Mudah dan EnakSobat Mai, siapa yang tidak suka makanan yang lezat dan mudah dibuat? Dumpling adalah salah satu hidangan yang bisa memuaskan rasa lapar Anda di mana saja dan k ...
- Resepi Keledek - Santai dan SedapSource: bing.com Kenali Keledek Hello Sobat Mai! Kali ini kita akan berbicara tentang keledek atau ubi keledek. Keledek adalah sejenis tumbuhan yang kaya dengan nutrisi dan serat. Ia datang dalam pelbagai jenis, termasuk keledek ungu, keledek merah, ...
- Resepi Tom Yam yang Sedap untuk Dicuba di RumahSource: bing.comTom Yam, Makanan Thailand yang Menggugah SeleraHello Sobat Mai, kali ini kita akan membahas tentang resepi tom yam yang pasti membuat lidah Sobat Mai bergoyang. Tom Yam adalah makanan khas Thailand yang terkenal dengan citarasa pedas ...
- Resepi Sos Thai Yang Sedap Dan MudahSource: bing.comSalam Sobat Mai!Hello Sobat Mai! Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda resepi sos thai yang sedap dan mudah untuk dibuat di rumah. Sos thai adalah salah satu sos yang popular di Thailand dan kini semakin popular di Malaysia. Sos ...
- Resepi Cencaru yang Sedap dan Mudah DibuatSource: bing.comMari Kita Kenali CencaruHello Sobat Mai! Kali ini kita akan membahas tentang resepi cencaru yang sangat populer di Malaysia. Cencaru merupakan sejenis ikan laut yang biasanya hidup di perairan pantai. Ikan ini mempunyai ukuran yang k ...
- Brownies Resepi: Nikmati Kelezatan Coklat dalam Setiap GigitannyaSource: bing.comSalam Sobat Mai, siapkan dirimu untuk menikmati brownies yang lezat dan mudah dibuat!Brownies adalah salah satu kudapan yang paling disukai oleh banyak orang. Coklat yang lezat dan padat dalam setiap gigitannya membuat brownies menja ...
Post a Comment for "Resepi Lompat Tikam: Kuih Tradisional Malaysia yang Sedap"