Source: bing.comSalam Sobat Mai! Kali ini kita akan mencoba resepi udang petai tempoyak yang pasti akan memuaskan selera kita semua. Siapa yang tidak suka dengan udang yang segar dan petai yang garing dalam kuah yang kaya dengan rasa tempoyak yang lezat? Yuk, kita mulai masak-masak!
Bahan-Bahan
Sebelum memulai memasak, pastikan bahan-bahan berikut ini sudah disiapkan:
- 500 gram udang segar
- 1 cawan petai segar
- 2 sudu besar tempoyak
- 3 ulas bawang merah, dihiris halus
- 2 ulas bawang putih, dihiris halus
- 1 inci halia, dihiris halus
- 2 tangkai daun kari
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu besar gula melaka
- 1/2 cawan air
- 1/2 cawan santan pekat
- Garam secukup rasa
- Minyak masak
Cara Memasak
1. Bersihkan udang dan rebus dalam air mendidih selama 2-3 minit. Angkat dan toskan airnya.2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari sehingga wangi.3. Masukkan petai dan kacau rata dengan bahan tumis tadi.4. Masukkan serbuk kunyit dan gula melaka, kacau rata dan biarkan mendidih selama 1-2 minit.5. Masukkan air dan tempoyak, kacau rata dan biarkan kuah mendidih selama 5-7 minit.6. Masukkan udang dan santan, kacau rata dan biarkan masakan mendidih selama 2-3 minit.7. Tambahkan garam secukup rasa.8. Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.
Tips
- Pastikan udang segar dan bersih sebelum dimasak.- Jangan terlalu lama merebus udang agar tidak terlalu keras.- Gunakan petai segar untuk mendapatkan rasa yang lebih garing.- Jangan menambahkan air terlalu banyak agar kuah tidak terlalu cair.- Jangan lupa tambahkan garam secukup rasa untuk memperkaya rasa.
Kesimpulan
Resepi udang petai tempoyak adalah salah satu hidangan yang paling digemari dan mudah dipersiapkan. Dengan bahan-bahan yang mudah didapatkan dan cara memasak yang sederhana, siapa saja bisa mencobanya di rumah. Selamat mencoba!Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Udang Petai Tempoyak"